Lipik postao rasadnik stručnjaka za umjetnu inteligenciju

Autor: Lucija Špiljak , 30. rujan 2021. u 22:00
Požeško-slavonska županica Antonija Jozić i Ivan Duspara/PD

U pola godine polaznici su pokrenuli i vlastite projekte, a njih 12 će ih nastaviti u okviru svojih startupova.

Već se neko vrijeme Lipik ne povezuje samo s prekrasnom prirodom, lipicancima i prehrambenom industrijom jer, naime, u ovom malom slavonskom gradu s tek 6000 stanovnika stasaju mladi stručnjaci za umjetnu inteligenciju.

Nakon šestomjesečnog osposobljavanja za programera za umjetnu inteligenciju u AI Centru Lipik, jedinstvenom takvom u Europi, 22 polaznika prve generacije preuzelo je svoje diplome nakon više od 1000 sati teorijske i praktične nastave.

U intenzivnih pola godine pokrenuli su i vlastite projekte, koje će njih 12 nastaviti razvijati unutar vlastitih startupova koje pokreću u Lipiku.

Navala iz cijele Hrvatske

Već na samom početku zabilježili su u Centru pravu navalu za edukaciju, i to iz cijele Hrvatske – 238 prijava u samo pet dana za samo 22 mjesta. Trenutno traju prijave za drugu generacij koja s radom kreće 1. studenog, a kako su nam otkrili iz Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA, nositelja projekta, već sada bilježe oko 150 prijava.

Idejni začetnik AI Centra Lipik i direktor LIRA-e Dejan Iličić ponosan je na polaznike i njihove startupove, a pohvalio se i da slijede suradnje i partnerstva s tvrtkama Microsoft Hrvatska i A1 Hrvatska koji su prepoznali AI Centar Lipik.

238

prijava stiglo je za 22 mjesta za edukaciju u lipičkom AI centru

“Nismo stvarali samo programere, već smo htjeli stvoriti poduzetnike u brzorastućoj industriji i umjetnoj inteligenciji kao najširem području kada govorimo o primjeni. Lipik je postao središte za razvoj AI-ja u Hrvatskoj i dio je strateškog plana.

Polaznicima smo osigurali prostor, opremu, infrastrukturu i besplatno školovanje, uz poticaje HZZ-a iz Ministarstava. Startupi sada mogu računati na mentore, edukacijsku pomoć i sve potrebno. Šestomjesečna edukacija iznjedrila je 12 startupa, 4 polaznika su pronašla stalan posao, dok je jedan polaznik svoj put u umjetnoj inteligenciji odlučio nastaviti na Harvardu”, rekao je Iličić, dodajući kako su zadovoljni podrškom države i različitih kompanija oko ovog projekta.

Nove mlade AI stručnjake na dodjeli diploma podržali su i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ante Lončar, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić te ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović.

Profesor i voditelj edukacije u AI Centru Lipik Hrvoje Kukina, koji istovremeno završava doktorat na Tehničkom sveučilištu u Beču, kaže kako ih je na početku dočekala znatna razlika u predznanju polaznika, zbog čega su prvih nekoliko tjedana s njima najprije radili na Python programiranju. Zatim su krenuli s umjetnom inteligencijom, tromjesečnom teorijskom nastavom i potom tri mjeseca praktičnog dijela u sklopu čega su polaznici radili na vlastitim projektima.

Intenzivnije nego na fakultetu

“Bilo je vrlo intenzivno jer su polaznici u samo pola godine prošli gradivo koje se na fakultetu obrađuje i po nekoliko semestara. Ponosni smo što je čak 12 polaznika odlučilo osnovati vlastiti startup, unutar kojeg će razvijati projekte s kojima su krenuli u praktičnom dijelu nastave”, rekao je Kukina.

Kaže kako među 12 startupova postoje već četiri projekta spremna za tržište, a jedino na čemu sada trebaju raditi je – marketing.

“Polaznik Ivan Duspara predstavio je projekt koji se odnosi na prepoznavanje je li neka osoba punoljetna te je li osobna iskaznica te osobe važeća.

Ovdje vidimo primjenu kod vending strojeva i u objektima prodaje pića koje se ne smije prodavati maloljetnim osobama. Marko Soldo je predstavio tzv. autonomni photoshop – korisnik staje pred kamere i zatim može isprobavati različitu šminku. Slično, ali opet drugačije predstavio je Matej Pavić, no u ovom slučaju osoba pred kamerom može vidjeti kako bi joj stajao određeni odjevni predmet.

Bilo je prekrasno surađivati s ovim ljudima i vjerujemo da ćemo dalje skupa graditi priču”, rekao je Kukina.

Najbolji polaznik i dobitnik zlatne značke je Ivan Duspara, 25-godišnji Zagrepčanin koji će na svom projektu nastaviti raditi unutar svog startupa Creatia u želji da, kako je istaknuo, vrati zajednici koja je ulagala u njega.

Prva generacija polaznika osmislila je i zajednički projekt – Park umjetne inteligencije.

“Ideja je napraviti zabavno edukativni park s ciljem povezivanja startupa i big tech kompanija. Kroz interaktivni sadržaj parka posjetitelje bi vodio AI kustos uvodeći ih u mali muzej povijesti razvoja tehnologije. Također, bile bi tu reinkarnacije slavnih umjetnika koje bi na zahtjev korisnika slikali portrete u vlastitom stilu, “čarobna” zrcala u kojima bi posjetitelj u vlastitoj refleksiji promatrao tuđi lik, igre bazirane na AI tehnologijama i brojni drugi sadržaj”, objasnio je polaznik Marko Soldo.

Park umjetne inteligencije

Veliki planovi se nastavljaju – u Lipiku žele izgraditi Kampus umjetne inteligencije koji bi sadržavao i srednju školu i fakultet.

Uz to Grad Lipik planira do 2023. godine adaptirati i opremiti zgradu u svrhu pokretanja Edukacijskog centra umjetne inteligencije kojim bi povećali kapacitete i adekvatno odgovorili na veliki interes odraslih koji pristiže iz cijele Hrvatske. U planu je pokretanje i srednjoškolskog programa “Tehničar za primjenu umjetne inteligencije” u suradnji s tehničkom školom s ciljem omogućavanja edukacije i mladih.

Komentirajte prvi

New Report

Close