Rast od nevjerojatnih 380 posto! Dok drugi bilježe pad VC ulaganja, domaća scena još u usponu

Autor: Josipa Ban , 03. siječanj 2023. u 09:46
Dok drugi bilježe pad VC ulaganja, domaća scena još u usponu/Pixabay

Točni će podaci biti dostupni u prvom kvartalu sljedeće godine, najavljuje Mirna Maravić, direktorica VentureXchangea i predsjednica Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA) koja je kao članica sudjelovala u izračunima ulaganja.

Snagu startup sustava najbolje dokazuju investicije. A svi relevantni podaci pokazuju da su hrvatski startupovi, u ovoj turbulentnoj godini, uspjeli zadržati, pa čak i povećati atraktivnost. Dva različita izvora, Dealroom i PitchBook, pokazuju značajan rast ulaganja venture kapitala (VC) u hrvatske startupove u ovoj godini.

Dealroom analiza pokazuje da su ona iznosila 717 milijuna dolara, što je rast od 380 posto u odnosu na prošlu godinu. Slično pokazuju i podaci PitchBooka. No, podaci jako variraju i ovise o metodologiji kojom se kompanije služe.

Tako jedina domaća analiza, ona istraživačkog tima Startup Reporta pokazuje da je u domaće startupove ove godine uloženo oko milijardu eura, što je pad u odnosu na prošlu godinu kada je po njihovim izračunima investirano 1,2 milijardi eura.

717

milijuna dolara vrijednost je venture capital ulaganja u hrvatske startupove u 2022. prema Dealroomu

Točni će podaci biti dostupni u prvom kvartalu sljedeće godine, najavljuje Mirna Maravić, direktorica VentureXchangea i predsjednica Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA) koja je kao članica sudjelovala u izračunima ulaganja.

Pa iako se podaci razlikuju, svi dokazuju više nego respektabilan iznos investicija u svjetskim razmjerima relativno malu domaću startup zajednicu. Rezultati su tim impresivniji uzme li se u obzir i okruženje jer se domaći startup sustav uspio pozicionirati kao jedan od vodećih u regiji u privlačenju VC kapitala.

”Hrvatska je u ovoj godini zabilježila pozitivan trend VC ulaganja zahvaljujući eksponencijalnom rastu hrvatskog startup sustava”, ističe Marović.

Taj je trend još značajniji, napominje, uzmu li se u obzir svjetske okolnosti, a koje su uzrokovale “katastrofalno urušavanje cijena tehnoloških dionica na američkim burzama, čiji je pad iznosio više od 40 posto”. Usto, nedavno objavljeni podaci konzultantske tvrtke PitchRoom pokazuju da većina europskih država ove godine bilježi pad VC ulaganja.

“Nesporno je da je 2022. godina donijela trend usporavanja VC ulaganja u odnosu na 2021. godinu. Trend urušavanja valuacija cijena dionica tehnoloških divova na burzi, nije se odmah odrazio na VC vrednovanja poduzeća u ranim fazama razvoja, startupove i scaleupove, no već smo treći kvartal dočekali sa značajno izmijenjenim uvjetima i dostupnosti financiranja za startupove i scaleupove u većini sektora”, objašnjava Marović.

U takvim je okolnostima iznos investicija od oko milijardu eura koji su privukle domaće kompanije i više nego respektabilan.

”Dealroom procjenjuje da vrijednost hrvatskog startup i scaleup ekosustav koji čini devetstotinjak kompanija premašuje 5 milijardi eura. Sve transakcije u 2022. potvrđuju da se hrvatsko gospodarstvo transformira zahvaljujući tehnološkim tvrtkama i venture capital ulaganjima koji su se pokazali otpornim na sve crne labudove koji nas okružuju – pandemija, energetska kriza, geopolitički sukob, inflacija i recesija”, ističe Marović.

Otvorili vrata drugima
Atraktivnost domaće startup scene potvrđuju i podaci o ulaganjima Fil Rouge Capitala, najaktivnijeg VC ulagač u Srednjoistočnoj Europi. Stevica Kuharski iz Fil Rouge Capitala tako otkriva da su ove godine uložili milijun eura više.

”U 2021. napravili smo 53 investicije u iznosu od 8 milijuna eura, a 39 investicija ukupnog iznos 9 milijuna eura u 2022. Broj investicija, iznos i njihova dinamika u skladu je s našom investicijskom strategijom i planom”, ističe.

A dobre investicijske rezultate domaći startup sustav u velikoj mjeri može zahvaliti globalnom uspjehu pojedinih kompanija.

”Hrvatska je do prije nekoliko godina bila neatraktivno financijsko tržište stranim fondovima. Uspjesima Nanobita, Photomatha, Rimca, Infobipa i mnogih drugih pojavili smo se na mapi i privlačimo ulaganja”, navodi Kuharski dodajući da očekuje da će se taj trend nastaviti i tijekom 2023.

Koliko samo jedna kompanija može utjecati na investicijske rezultate svjedočimo i ove godine jer se više od polovice ukupnih ulaganja u Hrvatskoj odnosi na ono u tvrtku Rimac Automobili, a koja je, podsjeća Marović, u dvije runde prikupila 620 milijuna eura ulaganja.

Bilo je tu doduše još velikih investicija. Tako je početkom godine, navodi direktorica VentureXchangea, britansko-hrvatski Cognism prikupio 87,5 milijuna dolara. “Radi se o scaleupu koja ima velike izglede da postane naš sljedeći jednorog”, ističe Marović. Ovo je pak vrlo važno, napominje, jer je bez ponovnih velikih runda u hrvatske jednoroge ili scaleupove koji će postati jednorozi, nerealno očekivati velika ulaganja.

39

investicija ukupnog iznosa 9 milijuna eura imao je u 2022. godini Fil Rouge Capital

Mogućnost širenja ključna
Upravo će o tome, smatra jedna od najboljih poznavateljica VC ulaganja u Hrvatskoj, ovisiti uspješnost privlačenja kapitala u sljedećoj godini.

”Drugo, smanjenje valuacije odgodile su prikupljanja kapitala od VC fondova za mnoge hrvatske startupove, koji su se radije okrenuli poslovnim anđelima i manjim rundama od planiranog. Očekujem da se taj posljednji trend nastavi u prvoj polovici 2023. godine.

Treće, trendovi u gospodarstvu (inflacija, recesija) i geopolitički sukob (rat u Ukrajini) utječu na sve, tako i VC ulaganja”, navodi kao svoja očekivanja Marović.

Kuharski, pak, dodaje da je radi promjena na tržištu osnivačima teže osigurati nove runde investicija, posebno ako su prethodne runde bile nerealne.

”Investitori koji su plaćali previsoku cijenu učinili su medvjeđu uslugu kompanijama koje sada imaju problem s dokazivanjem nove valuacije i pronalaženjem novih investitora”, upozorava Kuharski.

No unatoč opreznosti ulagača, ističe Marović, dostupnost kapitala nije problem. “VC kapital je dugoročni, strpljivi kapital, te neće nigdje nestati”, napominje.

No da bi domaća startup scena i u sljedećoj godini nastavila tako dobre rezultate u njegovu privlačenju, bit će ključno nekoliko stvari. A one su, kaže Marović, uvijek iste. “Na prvom je mjestu tim, a na drugom globalna konkurentnost. Mogućnost širenja na globalno tržište je ključno”, ističe. Ovogodišnje investicije potvrđuju da brojni domaći startupovi te uvjete zadovoljavaju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kome trebaju ovakvi hype članci koji ne odgovaraju stvarnosti. Uloženo je skoro cijeli iznos u dva startupa koji to više i nisu, koji su se razvili unatoč nedostatku VC ulaganja kod nas, ostalo je zanemarivo. Zato  i jesmo na dnu Europe po VC ulaganjima a kao EU država nemamo čak ni jedan VC fond za razliku od Srbije koja ima nekoliko.

New Report

Close