Građani budite oprezni: Evo kako pojedinci koriste vrijeme prilagodbe na euro

Autor: Poslovni dnevnik , 04. siječanj 2023. u 07:22
Posljednja žrtva cyber-kriminala je tvrtka s opatijskog područja, prevarena za 25 tisuća eura/I. Šoban/PIXSELL

Djelatnica je ažurirala aplikaciju te preko mobitela primila dvije lozinke i potom ih upisala u dostavljeni link.

Tvrtka sa šireg opatijskog područja računalno je prevarena za 25 tisuća eura nakon što je njena djelatnica primila i otvorila e-mail poruku kojom je putem lažnog ažuriranja aplikacije bankarske usluge obavljena neželjena međunarodna transakcija.

Primorsko-goranska policija u utorak je priopćila da je predstavnica te tvrtke dobila e-mail kojim je pozvana na ažuriranje aplikacije bankarske usluge, uz priloženi link koji je vodio na internetske stanice jedne banke.

Djelatnica je ažurirala aplikaciju te preko mobitela primila dvije lozinke i potom ih upisala u dostavljeni link. Nedugo zatim pozvali su je iz te banke s upitom je li obavila međunarodnu transakciju od 44 tisuće eura na određeni račun.

Ona je to negirala, pa je transakcija opozvana, no istoga dana primila je informaciju iz banke da je to računalno poslovanje ipak provedeno na iznos od 25 tisuća eura, što nisu uspjeli spriječiti. Policija i ovom prilikom građane poziva na oprez, baš kao i u slučaju plaćanja lažnim novčanicama eura.

Naime, PP Nova Gradiška zaprimila je dojavu da je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavaonici na području Općine Nova Kapela koristila filmski rekvizit od 10 eura. Također je i u prosincu 2022., na području Slavonskog Broda, evidentiran slučaj plaćanja taksi usluge filmskim rekvizitom – novčanicom od 50 eura.

”Građani budite oprezni, te svaku euro novčanicu dobro pogledajte jer pojedinci koriste vrijeme prilagodbe, te će nastojati iskoristiti priliku i “ubaciti” lažnjak. Novčanice koje su počinitelji koristili kao sredstvo plaćanja u spomenutim slučajevima su filmski rekviziti na kojima je ispisano: “Souvenir production”, poručuju iz PU brodsko-posavske.

Komentirajte prvi

New Report

Close