Kupujete automobil? Možda niste znali, ali najgora su kategorija proizvoda po pitanju privatnosti

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2023. u 09:53
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Tvrtke s lošim ocjenama uključuju gotovo sve velike automobilske gigante.

Svaka automobilska tvrtka koju su pregledali stručnjaci za sigurnost iz Mozille nije prošla ključne sigurnosne testove, prema izvješću portala Pop Science.

“Izražavamo zabrinutost zbog mogućnosti da bi naši pametni satovi s pristupom internetu mogli biti upotrijebljeni za špijuniranje. No, automobilske marke su tiho ušle u ovaj posao i pretvorile svoje vozila u moćne uređaje za prikupljanje podataka”, stoji u objavi istraživača iz Mozille objavljenoj ranije ovog tjedna. Zbog toga, istraživači upozoravaju da “vozila koja se hvale najnovijom tehnologijom” sada posjeduju “nevjerojatnu sposobnost prisluškivanja, praćenja i prikupljanja informacija o vašim aktivnostima i putovanjima u vašem automobilu.”

Tvrtke s lošim ocjenama uključuju gotovo sve velike automobilske gigante, uključujući Ford, Subaru, Jeep, BMW, Honda, Chevrolet i Nissan, među ostalima. Tesla se nalazi na dnu liste. Stručnjaci tvrde da gotovo 85 posto proizvođača automobila dijeli podatke o vlasnicima vozila s posrednicima i drugim tvrtkama. Čak 19 od 25 tvrtki prodaje vaše osobne podatke trećim stranama, dok gotovo 55 posto njihovih politika privatnosti dopušta proizvođačima dijeljenje vaših informacija s vladinim agencijama i policijom. Zahtjev za dijeljenje podataka može se lako postaviti, bez potrebe za sudskim nalogom.

Osim toga, situaciju čini još jezivijom činjenica da najmanje dvije tvrtke, Nissan i Kia, u svojim politikama privatnosti izričito spominju dvije kategorije podataka nazvane “seksualna aktivnost” i “seksualni život.” Točan sadržaj ovih kategorija nije jasan, no novi automobili često su opremljeni mikrofonima i kamerama. Čak i ako su ti podaci anonimni, svatko tko razmišlja o kupnji novog automobila trebao bi posebno obratiti pozornost na ove aspekte.

Komentirajte prvi

New Report

Close