Revolucionarno rješenje hrvatske tvrtke Food 4 People

Autor: Josipa Ban , 08. listopad 2022. u 09:08
UV svjetlost uspješno se primjenjivala u medicini, u farmaciji je nezamjenjiva, ali poljoprivreda je složenija priča/PD

“Već odavno se UV svjetlo uspješno koristi u medicini za sterilizaciju operacijskih sala, laboratorija i medicinske opreme. Koristi se i nezamjenjivo je u farmaciji, kemijskoj i prehrambenoj industriji, stakleničkoj proizvodnji hrane i sličnim djelatnostima”, objašnjavaju poduzetnici.

Zbog klimatskih je promjena tradicionalan način na koji proizvodimo hranu postao neodrživ jer poljoprivreda zbog upotrebe raznih zaštitnih sredstava sve više zagađuje.

Vlade svih zemalja stoga, pa tako i Europska unija, pred poljoprivredne proizvođače stavljaju ambiciozne ciljeve.

Mjerom Europskog zelenog plana “Od polja do stola” tako se nalaže smanjenje upotrebe kemijskih sredstava za 50 posto do 2030. Za ostvarenje tog cilja proizvođačima će biti nužna pomoć znanosti i tehnologije.

Iz operacijskih sala u vinograd
Na jednoj takvoj, revolucionarnoj zelenoj tehnologiji, rade i osnivači tvrtke Food 4 People, Martin Krstić, diplomirani inženjer strojarstva, stručnjak za energetiku i UV tehnologiju te Zvonimir Bešlić, diplomirani ekonomist s velikim iskustvom u prodaji i marketingu.

U suradnji s kolegama Markom Duvančićem i Mikeom Kurelićem Pulleyom, razvili su ideju tretiranja vinove loze UV svjetlošću kako bi smanjili upotrebu zaštitnih kemijskih sredstava u poljoprivredi, posebno u vinogradarstvu.

“Već odavno se UV svjetlo uspješno koristi u medicini za sterilizaciju operacijskih sala, laboratorija i medicinske opreme. Koristi se i nezamjenjivo je u farmaciji, kemijskoj i prehrambenoj industriji, stakleničkoj proizvodnji hrane i sličnim djelatnostima”, objašnjavaju poduzetnici.

Zvonimir Bešlić; Martin Krstić

Međutim, ističu, znanost još uvijek nije egzaktno riješila pitanje jakosti i koncentracije UV svjetla i prilagodbe tih parametara, posebno u vinogradarstvu, pojedinim sortama i podnebljima. Taj bi problem trebala riješiti istraživanja i pokusi koje provode poduzetnici Krstić i Bešlić.

“Riječ je o, usudio bih se reći, revolucionarnoj promjeni koja je tehnološka novost kod nas u Hrvatskoj, ali i u svijetu”, ističe inženjer strojarstva Krstić. No da bi uspješno implementirali sustav u proizvodnju određene kulture, objašnjava njegov kolega Bešlić, nužno je provesti testiranja te točno definirati kako, koliko i za što primijeniti UV svjetlo.

“Težište je našeg rada sada upravo na tome”, dodaje. U suradnji s više znanstvenih institucija proveli su bazna istraživanja te su paralelno godinu dana radili na izradi prototipa stroja za testiranje vinove loze UV svjetlošću. Isti je, kažu osnivači Food 4 People, ove godine testno isproban u vinogradu OPG-a Marka Duvančića u Razvođu kraj Drniša.

“Rezultati su odlični. Pokazalo se da je tretiranje vinograda UV svjetlošću učinkovito i upravo smo pred prvom berbom grožđa uzgojenog bez primjene bilo kakvih zaštitnih kemijskih sredstava”, ističe Krstić dodajući da računaju da će im trebati još dvije do tri godine da bi stroj razvili do faze komercijalne proizvodnje.

“Naš “stroj” ima hardversku i softversku komponentu, a radimo i na prikupljanju, akumulaciji i razradi potrebnih podataka. Istovremeno dakle, radimo na tri razine koje će u konačnici biti povezane umjetnom inteligencijom”, dodaje ekonomist Bešlić.

50

posto manje kemijskih sredstava do 2030. ambiciozan je cilj Zelenog plana EU

No njihove ambicije u mogućnostima primjene ove revolucionarne metode ne staju samo na zaštiti vinove loze. Osnivači tvrtke Food 4 People, najavljuju da će istraživanja učinkovitosti UV svjetla proširiti – i to na najznačajnije bolesti vinove loze, jer su do sada istraživanje napravili na tri sorte u dalmatinskim klimatskim uvjetima i na dalmatinskim tipovima tla. Također, ispitivanje će biti provedeno i na voću – jabukama, kruškama, višnjama, trešnjama i šljivama.

“Na tome radimo u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek, a ispitivanja će biti provedena na fakultetskom vinogradu Mandićevac. Pokuse na zaštiti voća obavit ćemo u voćnjaku Poljoprivrednog instituta Osijek”, kaže Bešlić.

Ovi se poduzetnici osvrću i na novu regulativu koju propisuje Europska unija Zelenim planom pa ističu da ambiciozan cilj smanjena uporabe kemijskih sredstava za 50 posto do 2030. neće biti moguće postići njihovim pukim smanjenjem, a da se pri tomu očuva rodnost i kakvoća plodova.

“Neophodna su nova rješenja, novi načini i nova sredstva zaštite, a to je upravo ovo što mi stvaramo”, ističu.

Osnivači tvrtke Food 4 People stoga su uvjereni da će njihovo rješenje biti dobro prihvaćeno na tržištu, a kapital za daljnji razvoj pokušat će osvojiti kroz program Startup Factoryja, zagrebačkog Zicera.

Neophodna edukacija proizvođača
“Pokaže li se da je zaštita vinograda, voćnjaka i usjeva UV svjetlom učinkovita, a složenost primjene manja ili u najmanju ruku jednaka primjeni klasičnih kemijskih sredstava, prihvaćanje te nove tehnologije uopće neće biti predmet razgovora i dvojbi. Naprotiv, uvjereni smo da će biti prihvaćena te da će primjena postati uobičajena, već kroz dva, tri proizvodna ciklusa”, ističu.

U konačnici na te će promjene utjecati i zahtjevi tržišta, odnosno potrošači koji sve više traže ekološki uzgojene i zdrave namirnice. Također, ističu, važna će biti i edukacija poljoprivrednih proizvođača i vinogradara.

“To je neophodno i zbog toga što će razvoj tehnologije generirati i nova pravila, nove zakone i regulatorne akte kojima će se svi morati prilagoditi. Edukacija je, dakle, nužnost da bi se moglo uspješno odgovoriti na izazove moderne poljoprivrede i naprednih agrotehničkih mjera”, ističu Bešlić i Krstić.

Komentirajte prvi

New Report

Close