Jedna europska država još uvijek nema svoju domenu na internetu

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2020. u 08:00

Arber Bakija softverski je inženjer i suosnivač kompanije BBros LLC koja posluje u Prištini.

Prošlo je više od 12 godina otkad je Kosovo proglasilo neovisnost. Međutim, još nema državnu domenu na internetu. Države u pravilu imaju svoju domenu, kao što su: Njemačka (.de), Italija (.it), Austrija (.at), Albanija (.al) itd, piše Radio Slobodna Europa. Nedostatak državne domene problem je najviše IT kompanijama.

Arber Bakija softverski je inženjer i suosnivač kompanije BBros LLC koja posluje u Prištini. Kaže da radi na povećanju prisutnosti države Kosovo na internetu. “Koristimo različite platforme za usluge diljem svijeta, na primjer servere, koji nam pomažu u radu. U većini slučajeva Kosovo se ne vodi kao država”, kaže Bakija. On dodaje da Kosovu nedostaje identitet na internetu. “Usluge koje dobivamo iz Europe ili Amerike i šire, dobivamo kao Albanija ili moramo kontaktirati kompanije i objašnjavati da smo s Kosova, da smo država. Ako je to u njihovoj koristi, onda nas ta kompanija koja pruža usluge uvrsti na spisak država. U protivnom, kažu da nas vode kao dio Srbije”, navodi Bakija.

O prijedlozima za internet domenu na Kosovu stalno se razgovara, a neki od njih su .rks i .ks. U međuvremenu, web stranice kosovskih institucija koriste komplicirane internet adrese. Na primjer, web stranica vlade Kosova je www.kryeministri-ks.net, a stranica Ustavnog suda Kosova www.gjk-ks.org. Nedostatak državne domene stvara probleme i organizacijama i kompanijama. Za nevladine organizacije, teško je doći do učinkovitog brendiranja, dok se tvrtke sučeljavaju s izazovima u marketingu. Trenutačno, kada se građani Kosova povežu na internet, njihove IP adrese povezane su s drugim zemljama u regiji, kao što su Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija. Regulatorno tijelo za elektronske i poštanske komunikacije već godinama pokušava pregovarati o pitanju dodjele državne internet domene za Kosovo. Dužnosnicii iz tog tijela su za Radio Slobodna Europa objasnili da je to dug proces pregovora. U Digitalnoj agendi za Kosovo 2013-2020. od Regulatornog tijela za elektronske i poštanske komunikacije zatraženo je da ispuni sve obveze koje je postavila Internet organizacija za dodjeljivanje imena i brojeva (ICANN). Međutim, dobivanje domene za Kosovo dodatno se komplicira jer država nije članica Ujedinjenih naroda.

S druge strane, građani Kosova među prvima su u Europi kada je riječ o korištenje interneta. Prema podacima Kosovske agencije za statistiku, 2018. godine 93,2% kućanstava imalo je pristup internetu kod kuće.

Komentirajte prvi

New Report

Close