Korlević o ‘ključanici kaosa’: Udar asteroida od jednog kilometra u ocean podigao bi tsunami visine 1000 metara

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2021. u 09:42
FOTO: Pixabay

Na 7. Međunarodnom kongresu ‘Dani inženjera strojarstva’ predavanje je održao Korado Korlević, naš najpoznatiji astronom

Na 7. Međunarodnom kongresu ‘Dani inženjera strojarstva’ jučer je predavanje održao Korado Korlević. Pojava našeg najpoznatijeg i nauspješnijeg astronoma među predstavnicima struke koja naizgled ima malo toga zajedničkog s onime čime se Korado Korlević bavi izazvala je, jasno, veliko zanimanje.

– Asteroidi su nam zanimljivi jer neki od njih dolaze jako blizu Zemlji. No sedam posto asteroida sastoji se od željeza, nikla i drugih kovina u čistom obliku, riječ je o vrijednosti od 20 trilijuna dolara za jedan manji asteroid. Ali, pričekat ćemo još neko vrijeme dok ne postanemo sposobni doista i rudariti na asteroidima – istaknuo je poznati astronom jednu poveznicu s inženjerstvom, piše Večernji list.

Korlević i njegovi kolege shvatili su 2008., nakon što je asteroid udario u Nubijsku pustinju, kako se civilizacija snažno promijenila u odnosu na doba prije 30 – 40 godina, jer vijest o tom udaru nije zanimala gotovo nikoga.

– Razvila se, međutim, matematika kaosa koja nam omogućuje da na neki način predvidimo hoćemo li imati takvih udara – rekao je. Ti proračuni, odnosno okvirno vrijeme kada bi neko tijelo moglo udariti u Zemlju, nazivaju se ključanica kaosa.

– Ta ključanica omogućuje nam ne jedno, već cijeli oblak mogućih rješenja, kao i ona rješenja koja nisu moguća – rekao je demonstrirajući te mogućnosti na primjeru asteroida Apophis te na krivulji povezanosti udara, veličine tijela koje bi o Zemlju udarilo te broj mrtvih uslijed tog udara.

– Udar tijela od jednog kilometra je prema ovom izračunu 100.000:1, a ako bi takvo tijelo udarilo u ocean ne bi ostavilo krater, nego bi se podigao tsunami visine jednog kilometra. U povijesti bi naši preci takav događaj opisali riječima: “Digle su se vode i padale su kiše 40 dana”.

Udar u tlo, poput onog u Tunguski 1908. opisali su: “Vatra i sumpor spustili su se s neba i spalili dva grada” – kazao je Korlević.

Teleskopi, poput onoga u Višnjanu, imaju zadatak pratiti ta tijela kako bi se pokušalo zaustaviti takve katastrofe.

– Mi u Višnjanu među pet smo najboljih u svijetu u tom poslu, no ne zato što koristimo najnoviju tehnologiju, već zato što smo je odlučili raditi sami, jer je postalo preskupo kupovati je od različitih proizvođača. A tehnologija se počela razvijati u pravcu ‘nije najbolje, ali je dovoljno dobro’. Stoga smo odlučili raditi teleskope koji će biti dovoljno dobri za naš posao – slikovito je opisao. Priča o mogućnostima udara asteroida otvorila je, objasnio je Korlević, mogućnost predviđanja budućnosti i u drugim poljima. U lošim predviđanjima što bi se moglo dogoditi naš ugledni astronom pronalazi i razloge zašto su neke velike kompanije poput Nokije i Kodaka naprosto propale. – Kako se moglo dogoditi da Kodak propadne? Zato što u posljednjih 20 godina nije postojalo tehnološko društvo, nego društvo doživljajne ekonomije. Da bi opstao u takvom društvu, Kodak je trebao biti taj koji bi izmislio Instagram – objasnio je kreativno Korado Korlević.

Komentirajte prvi

New Report

Close