Koji mobitel koristite? Ovi modeli trenutno su na meti hakera!

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2023. u 17:13
Foto: Pixabay

U postavkama uređaja potrebno je isključiti Wi-Fi calling i uslugu VoLTE.

Istraživači su nedavno otkrili da neki mobiteli imaju ozbiljnu grešku zbog koje nije potrebna interakcija korisnika da bi ih se hakiralo. To se naziva ‘hakiranje bez klika’ (no-click hack), a prevarantima je najčešće dovoljan samo telefonski broj.

Googleov Project Zero inicijativa je tehnološkog diva za traženje nedostataka u operativnom sustavu Android, Chromeu i drugim aplikacijama. Projekt je nedavno otkrio da postoji ranjivost u Exynos modemima koje proizvodi Samsung. Od toga su četiri ranjivosti ocijenjene kao ozbiljne.

Project Zero potvrđuje da “te četiri ranjivosti dopuštaju napadaču da daljinskim putemugrozi telefon bez interakcije korisnika i zahtijevaju samo da napadač zna telefonski broj žrtve”, prenosi Komando.

Mobiteli koji mogu biti ranjivi, odnosno potencijalno imaju taj nedostatak su:

– mobiteli serije Samsung S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21, A13, A12 i A04;

– mobiteli serije Vivo S16, S15, S6, X70, X60 i X30;

– Google Pixel 6 i Pixel 7 serije;

– svi nosivi uređaji koji koriste Exynos W920 chipset;

– sva vozila koja koriste Exynos Auto T5123 chipset.

Kako se zaštititi?

Komando navodi da je u postavkama uređaja potrebno isključiti Wi-Fi calling i uslugu VoLTE kako bi sesmanjila ranjivost i uklonio rizik.

Međutim, ako posjedujete Google Pixel telefon, morate ga ažurirati na najnoviju verziju, objavljenu ranije ovog mjeseca. Ažuriranje uključuje zakrpu za ovaj problem.

Komentirajte prvi

New Report

Close