Kod nekoliko vrsta bolova popularni analgetik uopće ne pomaže, treba koristiti druge vrste

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2021. u 10:28
FOTO: Pixabay

Acetaminofen, aspirin, ibuprofen i naproksen četiri su vrste lijekova koji se mogu kupiti bez recepta, a koji nam pomažu protiv bolova. Utvrđeno je da su neki lijekovi učinkovitiji u liječenju određenih vrsta bolova od drugih – neki su protiv glavobolje, neki protiv upala, neki protiv općih bolova.

Međutim, nedavna studija iz Australije pokazala je da je jedan od ovih popularnih lijekova protiv bolova ponekad zapravo neučinkovit.

Paracetamol je neučinkovit u liječenju određenih vrsta boli

Prema studiji objavljenoj u časopisu Medical Journal of Australia, paracetamol (acetaminofen) je neučinkovit u liječenju određenih vrsta boli za koje se koristi, prenosi N1.

Paracetamol (acetaminofen) je najčešće korišteni analgetik zbog niske cijene, ali i zbog toga jer se može kupiti bez recepta.

Istraživači su analizirali “učinkovitost i sigurnost paracetamola za ublažavanje boli u liječenju 44 stanja, u rasponu od stomatoloških bolova do glavobolja”.

Otkrili su da je ovaj lijek bio učinkovit u liječenju nekih od njih, dok je za druge bio učinkovit jednako kao i placebo – uključujući liječenje boli u donjem dijelu leđa.

“Iako se paracetamol široko koristi, njegova učinkovitost u ublažavanju boli potvrđena je za samo nekoliko stanja, a njegove su prednosti često skromne”, navodi se u studiji.

Kada ne pomaže?

Studija je otkrila da je acetaminophen učinkovit u liječenju bolova povezanih s osteoartritisom koljena i kuka, tenzijske glavobolje i boli u području zdjelice.

Nadalje, studija je otkrila da ovaj lijek nije učinkovit u liječenju bolova u donjem dijelu leđa, u liječenju upale grla tijekom prehlade te u liječenju migrena kod djece i adoloscenata.

Istraživači su naveli da su dokazi o učinkovitosti paracetamola za nekoliko stanja bili umjereni do jaki, ali se pokazalo da se nije učinkovit u liječenju drugih stanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close