Paracetamol je siguran ako se pravilno uzima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. prosinac 2015. u 10:52
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Zdravstvena struka, naglašava HFD, paracetamol smatra sigurnim i učinkovitim lijekom ako se primjenjuju u skladu s uputama ljekarnika ili liječnika.

Potaknuto nedavnim medijskim napisima o štetnosti paracetamola za djecu, Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) priopćilo je u ponedjeljak kako je paracetamol lijek koji je iznimno važan i siguran ako se primjenjuje u skladu sa stručnim smjernicama i uputama.

Iz HFD-a poručuju da su izjave britanskih pedijatara i ljekarnika, koje su prošloga tjedna prenijeli hrvatski mediji, bile usmjerene na zabrinutost jer u Velikoj Britaniji i Irskoj roditelji daju oralne suspenzije, tzv. dječje sirupe s paracetamolom prečesto i u previsokim dozama, ponekad i kada lijek uopće nije bio potreban.

Ocjenjuju da je na takve postupke roditelja negativno utjecala liberalizacija tržišta bezreceptnih lijekova u Velikoj Britaniji, te dostupnost tih lijekova u supermarketima i trgovinama ili putem interneta, pa ih smatraju potpuno neškodljivima za svoju djecu neovisno o preporučenoj dozi i učestalosti primjene. Rezultati istraživanja pokazali su da su britanski roditelji u preko 80 posto slučajeva krivo, prečesto i u višestruko prekoračenim dozama primjenjivali lijekove za snižavanje temperature.

Zdravstvena struka, naglašava HFD, paracetamol smatra sigurnim i učinkovitim lijekom ako se primjenjuju u skladu s uputama ljekarnika ili liječnika.

Predstojnica Zavoda za farmakologiju zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta  Lidija Bach Rojecky ističe kako je paracetamol jedan od najčešće korištenih lijekova za sniženje povišene tjelesne temperature i smanjenje boli, koji mogu koristiti čak i trudnice u skladu sa savjetima ljekarnika ili liječnika. Na tržištu postoje različiti farmaceutski oblici paracetamola s prilagođenim dozama za dječju populaciju.

Specijalist pedijatrije iz Centra dječjeg zdravlja Milivoj Jovančević naglašava da je paracetamol učinkovit i siguran lijek koji ima svoju primjenu u pedijatrijskoj praksi već desetljećima.

"Opasnost i rizici primjene paracetamola, koje su se posljednjih dana mogle pročitati u medijima, prenapuhane su jer je za svaki lijek iznimno važno da se koristi prema savjetima ljekarnika ili liječnika, te u skladu s priloženim uputama o lijeku. Roditelji u strahu od temperature vrlo često djeci daju lijek prečesto i u prevelikim dozama što, naravno, dovodi do predoziranja, nuspojava i mogućih rizika zbog kojih je struka izrazila zabrinutost", kaže Jovančević. 

Kako bi se spriječile neželjene posljedice zbog neodgovorne primjene lijekova, HFD smatra da se Hrvatska treba suzdržati od liberalizacije tržišta bezreceptnih proizvoda i požurivanja s prodajom lijekova putem interneta bez kvalitetne konzultacije sa strukom i pacijentima.

Ljekarnici u Hrvatskoj će, kažu, i dalje će zagovarati stav da lijek nije roba i da mu je mjesto isključivo u ljekarni.

Pozivaju građane i roditelje da se u slučaju bilo kakvih nedoumica oko lijekova obrate ljekarnicima i liječnicima, kako bi svi pacijenti, pa tako i oni najmlađi, dobili siguran i učinkovit lijek onda kada je najpotrebnije.

Komentirajte prvi

New Report

Close