Kako zaštititi PIN i lozinku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. ožujak 2015. u 12:24
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Gotovo svaka druga osoba u Hrvatskoj otkriva lozinku ili PIN drugima ili ih zapisuje na papir.

Gotovo svaka druga osoba u Hrvatskoj otkriva lozinku ili PIN drugima ili ih zapisuje na papir, a njih 42 posto ne skriva svoj PIN na bankomatu ili trgovini, pokazalo je u četvrtak predstavljeno istraživanje koje je Hrvatska udruga banaka (HUB) provela u siječnju kako bi utvrdila razinu svjesnosti građana o važnosti sigurnosti na internetu.

Istraživanjem je obuhvaćeno 864 osoba, a pokazalo je da se njih svega 27 posto smatra dobro informiranima o zaštiti od internetskih napada, dok je čak 41 posto ispitanika odgovorilo da nisu dovoljno ili uopće informirani. To je porazni rezultat koji je potaknuo da se nešto poduzme oko podizanja svijesti građana o važnosti zaštite od internetskih napada, rekao je direktor HUB-a Zoran Bohaček.

Stoga je HUB, u suradnji s bankama, pokrenuo internetsku stranicu sigurnostnainternetu.hr, koja sadrži primjere najčešćih prijevara te najvažnije savjete za zaštitu korisnika.

Istraživanje pokazuje i da velika većina ispitanika (84 posto) klika linkove i učitava privitke iz e-mail poruka koje dolaze od nepoznatih izvora, a njih 88 posto je izjavilo i da se nikad ne odjavljuju sa stranica internet bankarstva. Također, iako tvrde da su u rijetkim slučajevima prepoznali da su dobili e-mail poruku s virusom, tek jedna od pet osoba koristi antivirusni softver.

Inicijativa podizanja svijesti o važnosti sigurnosti na internetu dobila je podršku i Odjela za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), koji se bavi internetskim prijevarama te krađom osobnih i financijskih podataka.

Prema riječima voditeljice Odjela Kristine Posavec, računalni kriminalitet je "u trendu" zadnjih godina i bilježi stalni porast. Stoga je nužna suradnja MUP-a sa svim partnerskim institucijama, poput HUB-a ili Hrvatske narodne banke, u cilju i suzbijanja i prevencije i rješavanja ovakvih kriminalnih dijela. Također, dodala je, nužna je i međunarodna suradnja, jer takva djela nikada nisu teritorijalno izolirana.

Kao rezultat tako dobre suradnje, kaže Posavec, u prošloj je godini šteta od računalnog kriminaliteta iznosila nešto više od 1,8 milijuna kuna, iako je vrijednost pokušaja neovlaštenih transakcija bila viša od 30 milijuna kuna.

Predsjednik Odbora za sigurnost HUB-a Milan Parat pritom je istaknuo kako je sigurnost računalnih sustava u bankama na najvišoj razini te se kontinuirano podiže. No, potrebno je da i klijenti banaka sami posvete dužnu pažnju prilikom poslovanja na internetu, što i jest glavni cilj pokrenute internetske stranice.

Komentirajte prvi

New Report

Close