Kako je Microsoft opet imao sreće i smirio dramu?

Autor: Domagoj Bebić , 05. prosinac 2023. u 14:23
Foto: Shutterstock

Dogodila se konsolidacija tržišta umjetne inteligencije u kojoj Open AI vodi glavnu riječ dok im Microsoft drži leđa kao aktualni vlasnik 49 posto tvrtke.

U ovom prekrasnom tehnološkom dobu mi tehnološki entuzijasti i optimisti doista smo se imali priliku nagledati ‘ključnih’ prezentacija inovacija na velikoj svjetskoj pozornici.

Prisjetimo se još vremena u kojem nam je Steve Jobs s ponosom predstavio iPhone na kultnoj prezentaciji u San Franciscu 2007. godine izrekavši kultnu rečenicu: “Telefon, iPod i Internet komunikator više nisu tri uređaja nego jedan i taj uređaj se zove iPhone”. To je svakako bila prekretnica u vremenu kojem živimo, a od tada je najviše pažnje privukla i sada privlači upravo umjetna inteligencija.

Od igračke do tehnološkog diva
Dana 6. studenog, ponovno u San Franciscu, dogodio se još jedan definirajući trenutak u povijesti i to na prezentaciji Sama Altmana, predsjednika uprave Open AI na konferenciji za developere. Mini post bi glasio kako je ChatGPT toga dana prestao biti interesantna igračka za korisnike i programere, a preko noći postao, odnosno nakon djetinjstva od godine dana, goropadni div.

Tada nastaje uredska drama od koje često pate tvrtke koje naglo uspiju. Sam Altman je dobio otkaz od strane Upravnog odbora zbog, kako struka procjenjuje, ubrzane komercijalizacije projekta. Potom prelazi u Microsoft pa se opet vraća u OpenAI dok je sada Odbor smijenjen. Drama se odvijala uživo i to posebno na X platformi.

Pokazalo se da pojedinci koji vode umjetnu inteligenciju nemaju socijalnu inteligenciju, ali vidjet ćemo još kako će se stvar dalje odvijati. Medijski prostor kojim dominiraju društveni mediji odavno je personaliziran pa je tako Sam Altman ustvari zaštitno lice, ne samo organizacije nego i umjetne inteligencije još 2015. godine kada je zajedno s Elonom Muskom i ostalima razvijao projekt.

Google tražilica najpopularnija, ali...

Google tražilica je još uvijek najpopularnija, ali joj AI uzima sve više dnevnog prometa jer medijska prehrana postaje sve osobnija.

Ne samo to, u danima koji su uslijedili iza developerskog eventa Open AI je toliko novih zahtjeva za pretplatom na svoje proizvode da su formirali listu čekanja i zamolili za strpljenje, a objasnit ćemo i zašto. U istom sam tjednu držao jednu stručnu edukaciju u tom području i čak sam bio iznenađen koliko je ljudi doista ostalo do kraja četverosatne edukacija na temu umjetne inteligencije. No, još sam bio u većem šoku da se doslovno pola prezentacije moralo promijeniti u par dana jer sada više od pola usluga koje su nudili drugi softveri nudi Open AI.

Naime, dogodila se konsolidacija tržišta umjetne inteligencije, kao mnogo puta do sada, u kojoj Open AI vodi glavnu riječ uz čvrsta leđa koja im drži Microsoft kao aktualni vlasnik 49 posto tvrtke. Operacije koje može napraviti ChatGPT sada se sve više centraliziraju na ovoj platformi, cijena se smanjuje te se time mnoge tvrtke gura u gubitak tržišta postavljajući OpenAI daleko ispred svih što će teško umanjiti ova uredska drama.

Također, Open AI povećava obujam i promet tako što nam je svima omogućio da radimo svoje inačice umjetne inteligencije, ali na način da ih izložimo u njihovom dućanu i prodajemo kako bi oni zadržavali proviziju. Na taj je način upravo označen trenutak u kojem su oni ustvari jako sigurni u svoju dominaciju na tržištu. Mogu priznati – s pravom. Kada je Apple ponudio svoj dućan s aplikacijama još 2008. godine, inicijalno je ponudio 500 aplikacija.

Mogući potencijal Open AI-a je zapravo puno veći. Osim toga, tim istupom potencijal samog brenda platforme neslućeno raste. Ali, ni to nije sve! Još je jedna prekretnica predstavljena od strane Open AI-a.

Naime, na spomenutoj developerskoj konferenciji istaknuli su da će svima koji budu tuženi zbog plagijata, a da su sadržaj dobili putem njihove platforme, platiti sudske troškove ističući autorsku, a ne plagijatorsku prirodu jezičnih modela. To možete obećati i ispuniti samo ako imate giganta poput Microsofta za suvlasnika. No, to obećanje doista ima težinu i bit će zanimljivo pratiti takve sudske postupke.

‘Guglaj’ ili pitaj AI
Ta revolucionarna prezentacija toliko je zagospodarila medijskim prostorom inovacija da, iako se u tom tjednu Musk pokušao ponovno vratiti u središte pozornosti oko razvoja, nije mu to pošlo za rukom.

Muskov Grok prvi je chat koji može odgovarati i bezobrazno (kreativno), no vijesti koje nam je ponudio Open AI su jednostavno bile revolucionarne i zauzele praktički cijeli medijski prostor u tehnološkom polju. Ipak, svakako moramo priznati da je bilo impresivno kako je Musk s malim timom u kratko vrijeme napravio ovako uspješan projekt.

Bilo kako bilo, sad znamo u kojem se smjeru cijela priča stvara. To je okrupnjavanje potencijala umjetne inteligencije u nekoliko velikih tvrtki od kojih će Open AI i dalje biti lider bez obzira na napore Googlea i ostalih.

Google tražilica je još uvijek najpopularnija, ali joj AI uzima sve više dnevnog prometa pogotovo što medijska prehrana postaje sve osobnija i povezanija s osobnim preferencijama. I dok su pripadnici mlađih generacija često koriste Tik Tok kao tražilicu, Open AI ima visoke predispozicije za pariranje Googleu. Guglaj ili pitaj AI – što nas očekuje?

Važno je istaknuti i da je povećan kapacitet teksta kojeg ChatGPT može obraditi čime je iz utakmice praktički izbačen Claude od Anthropica, u kojega jako ulaže Amazon i koji je od početka bio od milja nazvan ‘ChatGPT ubojicom’ i kojemu su veliki komadi teksta bili najveća prednost. Ipak, sada ChatGPT može obraditi puno više teksta od Claudea što ga čini nepobjedivim u ovoj utrci.

Na kraju se treba sjetiti da je posao koji je malu softversku kompaniju pretvorio u giganta bio izrada operativnog sustava MS DOS za IBM koji je, ustvari, bio ponuđen drugoj firmi. Kako se sve odigralo možete potražiti, ali svakako je Microsoft imao puno, puno sreće. No, s obzirom na to da se to dogodilo prije 40 godina postavlja se pitanje kako je Microsoft imao sreće svih ovih 40 godina i kako je opet sreće imao s Open AI-om.

Komentirajte prvi

New Report

Close