Kako Google sprečava odlazak najboljih zaposlenika

Autor: Poslovni.hr , 14. siječanj 2014. u 11:48
Reuters

Google ima običaj zadržati vrijedne zaposlenike, bez obzira na njihovu cijenu.

Google je trenutačno među najpoželjnijim poslodavcima s obzirom na plaću koju nudi svojim zaposlenicima. Također su tako osigurali prevlast u novačenju talentiranih zaposlenika. Portal Businessinsider objašnjava  na kojem principu Google sprečava odlazak onih „najvrjednijih“ iz vlastitih redova.

Naime, jedna startup kompanija u Americi je željela vrbovati zaposlenika Googlea ponudivši mu respektabilnu godišnju plaću  od pola milijuna dolara. Međutim, programer je to odbio. Kao razlog je naveo dohodak od 3 milijuna dolara u gotovini i dionicama s ograničenim pravima.  Navedena je plaća daleko iznad prosječne u Silicijskoj dolini koja iznosi oko 165.000 dolara godišnje za inženjera. 

Google ima običaj zadržati vrijedne zaposlenike, bez obzira na njihovu cijenu.  To pokazuje i primjer Andyja Rubina, glavnog inženjera za Android kojeg su smijenili s više pozicije, ali ga ipak uspjeli zadržati unutar kompanije (trenutačno radi u odjelu robotike). Iako bi u navedenim situacijama visoko kvalificirani radnik otišao u drugu kompaniju, Google je, očito, pronašao efektan način kako zadržati vrijedne zaposlenike.

Zasluge za zadržavanje radnika navodno idu suosnivaču Larryju Pageu, koji je 2011. godine došao na mjesto izvršnog direktora, jer je stao na kraj odljevu zaposlenika u konkurentske kompanije poput Facebooka ili Twittera.  On je pretvorio Google u kompaniju gdje uistinu stručni ljudi rade na velikim i ambicioznim projektima.

Naposljetku, zaposlenika Googlea ne možete vrbovati većom plaćom, jer će Google uvijek više ponuditi, tvrdi jedan od bivših zaposlenika korporacije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close