Nova mutacija koronavirusa bježi antitijelima, evo zašto to predstavlja velik rizik

Autor: Poslovni.hr , 22. siječanj 2021. u 10:22
Foto: pixabay

Sljedeća najviše imunodominantna regija šiljastog proteina jest takozvana N-terminalna domena (NTD).

Znanstvenici u Južnoafričkoj republici proveli su studiju čiji su rezultati pokazali da nova varijanta koronavirusa 501Y.V2 bježi antitijelima koja nastaju imunološkom reakcijom na prethodne varijante virusa SARS-CoV-2, piše News Medical.

Studija je također utvrdila da varijanta 501Y.V2 u potpunosti izbjegava tri klase terapeutskih monoklonskih antitijela. Penny Moore iz Službe nacionalnog zdravstvenog laboratorija u Johannesburgu i kolege kažu da ovi rezultati ističu mogućnost reinfekcije onih pacijenata za koje se pretpostavlja da su stekli određeni stupanj imuniteta budući da su već imali Covid-19, prenosi RTL.

Južnoafrička varijanta novog koronavirusa sadrži više mutacija unutar imunodominantnih regija viralnog šiljastog proteina, glavne strukture pomoću kojeg se virus SARS-CoV-2 veže za stanicu i ulazi u nju. Jedna od tih regija, domena vezanja receptora (RBD), primarni je cilj neutralizacije antitijelima tijekom zaraze.

Sljedeća najviše imunodominantna regija šiljastog proteina jest takozvana N-terminalna domena (NTD).

Devet mutacija u ključnim regijama

Moore i kolege ističu da je ta domena česta meta neutralizirajućih antitijela, a nekoliko jakih monoklonskih antitijela koji ciljaju tu regiju trenutno se razmatraju za klinički razvoj.

Južnoafrička varijanta novog koronavirusa ima devet mutacija vezanih za šiljasti protein. Jedna skupina tih mutacija uočena je u NTD-u i uključuje četiri zamjene i jedno uklanjanje dok je druga skupina tih mutacija uočena u RBD-u i sastoji se od tri zamjene.

Dakle, južnoafrička varijanta koronavirusa može znatno ili u potpunosti pobjeći neutralizirajućim antitijelima iz plazme pojedinaca koji su se oporavili od Covida-19.

No, znanstvenici su utvrdili da ključnu ulogu u bijegu neutralizirajućim antitijelima igra mutacija K417N.

Povećan rizik od reinfekcije

Autori studije kažu da iako se mnogo ljudi diljem svijeta već zarazilo SARS-CoV-2 virusom te se pretpostavlja da su stvorili određeni stupanj imuniteta, nova varijanta, poput 501Y.V2 ipak predstavlja velik rizik od ponovne zaraze, prenosi RTL.

Također se u pitanje dovodi i učinkovitost sadašnjih terapeutskih strategija te cjepiva. Ova studija još treba proći znanstvenu recenziju.

Komentirajte prvi

New Report

Close