Jestivi konac, liječenje raka, UV za lozu… Tko će biti najbolji?

Autor: Josipa Ban , 23. rujan 2022. u 06:59
Ekaterina Šprajc/PD

Ovogodišnje 7. izdanje zagrebačkog akceleracijskog programa donosi brojne zanimljive ideje, od medicinskih, ekoloških do prehrambenih.

Stručni žiri Startup Factoryja, zagrebačkog akceleracijskog programa za startupove, neće imati lagan zadatak u odabiru najboljega jer projekata je i ideja raznih, zanimljivih i korisnih.

Jedan od 12 timova koji će se ove godine natjecati za nagradni fond od 800 tisuća kuna, je startup Powerhouse Oncology. Tročlana ekipa razvija dijagnostički neinvazivni proces baziran na sekvenciranju gena esencijalnih za metabolizam stanica raka.

“Ovim bi se procesom detektirale pacijentice s najvećom šansom za odgovor na zračenje”, kaže Josip Vrančić iz startupa Powerhouse Oncology, a koji upravo završava doktorat na Sveučilištu u Glasgowu.

Kako objašnjava trenutno se odabir pacijentica oboljelih od karcinoma dojke za zračenje bazira na proširenosti bolesti dok se genetska kompozicija i biologija tumora zanemaruju. Njihovo bi rješenje to trebalo promijeniti te omogućiti bolje i efikasnije liječenje karcinoma dojki.

No za razvoj dijagnostičkog procesa potrebna im je investicija od 300 tisuća eura, kaže Vrančić. Prvi im je korak u njegovu razvoju stoga Startup Factory, program pokrenut prije sedam godina, a kroz koji su 32. tima podijelila 4,3 milijuna kuna.

Već na tržištu
“Kroz program osiguravamo izvrsne edukacije, radionice i mentorsku podršku”, rekao je na predstavljanju startupova Frane Šesnić, direktor Zicera i inicijator Startup Factoryja. Razvoj projekata i ideja pak olakšava nagradni fond koji svake godine osigurava Grad Zagreb.

Zanimljivo je da su u programu brojni startupovi čiji se proizvodi već nalaze na tržištu. Takav je primjer startupa Rentee, čiji su članovi razvili mobilnu aplikaciju za iznajmljivanje. Ista je na tržištu pola godine no trenutno ima malo korisnika (oko 200) jer je ponuda stvari koje se na istoj mogu iznajmiti mala.

4,3

milijuna kuna Grad Zagreb dosad je uložio u Startup Factory

Mateo Puhalović i Sanja Jerković iz Renteeja objašnjavaju da sada rade na poboljšanju ponude, a cilj im je razviti kulturu iznajmljivanja kako bi se smanjila bespotrebna kupovina, povećala iskoristivost predmeta, a time i količine otpada.

“Naša aplikacija ljudima omogućuje da štede i istovremeno zarađuju na najmu”, kaže Jerković dodajući da im je motiv za prijavu bio dobiti poslovna znanja koja kao FER-ovci nemaju.

Među 12 je odabranih je i startup CAPRA informacije koji razvija softver i hardver za kontrolu divljih životinja. Food4People je razvio stroj s UV svjetlošću za tretiranje vinove loze kako bi smanjili upotrebu kemijskih sredstava za zaštitu. Jedan je, pak, tim razvio inovativan prehrambeni proizvod za povezivanje hrane, točnije jestivi konac.

Josip Vrančić iz Powerhouse Oncologyja/PD

“Trenutno se u kulinarstvu za povezivanje koriste čačkalice i kulinarski konac, koji nisu praktični. Naša inovacija – jestivi konac, osim što je jestiv, nema okus, iako mu, ako želite, možete dodati aromu i boju”, priča Ekaterina Šprajc, jedna od troje pokretača ovog projekta, ističući da je jestivi konac namijenjen tržištu fine dininga gdje je prezentacija vrlo važna. Dodaje i da je proizvod razvijen, a potreban im je kapital za razvoj proizvodnje.

Proglašenje 16. studenoga
Razvijen proizvod ima i Riječanin Renato Poljak iz startupa Naratour, a koji je razvio mobilnu aplikaciju pomoću koje muzeji mogu interaktivno interpretirati svoj sadržaj.

“Primijetili smo da muzeji nisu digitalizirani i da za to često nemaju novca. Zato smo napravili mobilnu aplikaciju putem koje mogu sami izraditi audio vodič. Time smo im riješili dva problema, interaktivnosti i financija”, ističe Poljak. Najbolji će biti proglašeni 16. studenoga na konferenciji Connect u Zagrebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close