Je li LED rasvjeta opasna za zdravlje?

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2016. u 10:31
Foto: Thinkstock

Američka zdravstvena asocijacija u lipnju je objavila upozorenje da visokosenzitivna LED ulična svjetla emitiraju nevidljivo plavo svjetlo koje može ometati ritam sna i povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema poput raka i kardiovaskularnih bolesti.

Asocijacija je također upozorila da LED svjetla mogu pogoršati noćni vid u vožnji, piše Washington Post, a prenosi N1.

Slične zabrinutosti su se pojavljivale i proteklih godina, no ovo upozorenje dodaje na ozbiljnosti problema i moglo bi prisiliti gradove (barem one u SAD-u) da razmisle o intenzitetu kojim koriste LED svjetla.

LED svjetla imaju 50 posto veću energetsku efikasnost od običnih i traju 15 do 20 godina umjesto dvije do pet. 

Zanimljivo je da su neki američki gradovi rekli da zabrinutost za zdravlje nije dovoljno uvjerljiva da nadjača benefite LED uličnih svjetala.

Glasnogovornik energetske gradske tvrtke Seattlea rekao ja da LED svjetla ne emitiraju ništa više problematičnih plavih radiovalova od većine računala i televizora.

Jedan od glavnih dužnosnika Phoenixa, Mark Hartman, rekao je da bi oni mogli prijeći na kombinaciju starih i LED svjetala, te bi starija svjetla koristili u četvrtima u kojima se stanuje, a ona LED na velikim prometnicama i raskrižjima. Rekao je i da će sigurno u obzir uzeti zdravstvene argumente iako je također spomenuo zračenje računala i televizora.

U SAD-u je vlast ohrabrivala savezne države i lokalne samouprave na LED ulična svjetla čim su ona postala dostupna. Kritičari tvrde da su se ipak malo požurili.

"LED svjetla prvih generacija zaista imaju negativan utjecaj na ljudsku psihofizičku dobrobit", rekao je Michael Siminovitch s Sveučilišta u Kaliforniji.

Svjetlost se mjeri po temperaturi boje i izražava se u kelvinima (K). Originalna LED ulična rasvjeta imala je temperature od najmanje 4000 K što producira jarko bijelo svjetlo s velikom količinom nevidljivog plavog svjetla.

Komentari (3)
Pogledajte sve

@Strgan – kako ti se čini ova trgovina[/url]? Phillips mi se čini kao brand kojem mogu vjerovati.

Koji retardi
kako može biti nevidljivo plavo svjetlo?
il je plavo i vidljivo ili nije plavo ako je nevidljivo
jasno da su led žarulje zlo, proizvođačima svih ostalih vrsta žarulja, a i hepu jer ćete potrošiti samo maleni dio njihovog proizvoda

Ipak ima boljih i lošijih, bolje imaju viši cri index i driver bez treperenja tj strobo efekta na 50Hz, srecom to se lako ispita mahanjem rukom s rasirenim prstima ispred zarulje… lošije koje ajmo reč titraju mogu izazvati zamor očiju, kao i bilo koji zaslon koji ima pwm backlight

A rak se može dobit od prepisivanja retardiranih članaka, to je ziher

Ništa nemože biti toliko štetno kao što su bile stare CFL žarulje i ostala FLUO rasvjeta. LED žarulje[/url] nisu štetne za zdravlje, jedino treba kupovati kvalitetne brandove, čije žarulje ne trepere i koje imaju oku ugodnu boju svjetlosti.

New Report

Close