Je li izloženost UV zrakama razlog razlika u broju smrtnih slučajeva od covida?

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2021. u 10:16
FOTO: Pixabay

Još neka nedavna saznanja pridonose relevantnosti teorije po kojoj vrijeme provedeno na otvorenom umanjuje vjerojatnost od zaraze koronavirusom i razvoja covida.

Podaci iz koronavirusom teško pogođenih država poput Britanije, Italije i Sjedinjenih Država ukazuju na to da je u sunčanijim dijelovima tih zemalja “uočeno manje smrtnih slučajeva od posljedica covida-19”, tvrde znanstvenici Sveučilišta u Edinburghu.

Rezultati studije objavljeni u britanskom Glasilu dermatologa upućuju na to da se “veća izloženost ultraljubičastom zračenju” može povezati s manjom smrtnošću od posljedica covida-19.

Tim britanskih znanstvenika usporedio je broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 u Sjedinjenim Državama u razdoblju od siječnja do travnja 2020. s razinama ultraljubičastog zračenja u gotovo 2500 američkih okruga, a potom je isti obrazac istraživanja primijenio na Britaniju i Italiju.

U nekim dijelovima spomenutih triju država evidentirano je najviše smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom koronavirusa na globalnoj razini – i po glavi stanovnika i u apsolutnim vrijednostima, no uočeno je i da je broj smrti znatno opao za vrijeme ljetnih mjeseci.

Za usporedbu, većina zemalja Azije i Afrike zabilježila je relativno nisku smrtnost per capita tijekom cijelog razdoblja pandemije.

Jedan od koautora istraživanja, Chris Dibben je kazao: “Veza između smrtnosti od covida-19, godišnjeg doba i zemljopisne širine bila je prilično očita, a u našoj smo studiji pokušali ponuditi alternativno objašnjenje ovog fenomena.”

Istraživači su rekli da su tijekom istraživanja vodili računa o potencijalnom utjecaju vitamina D na ovaj fenomen. Taj se vitamin često spominje kao inhibitor covida-19, a naziva se i “sunčanim vitaminom” jer ga ljudski organizam proizvodi više kad je koža izložena sunčevoj svjetlosti.

“Izlaganje suncu moglo bi smanjiti broj smrtnih ishoda od covida-19 neovisno o vitaminu D”, rekli su britanski znanstvenici.

Još neka nedavna saznanja pridonose relevantnosti teorije po kojoj vrijeme provedeno na otvorenom umanjuje vjerojatnost od zaraze koronavirusom i razvoja covida.

Irski zdravstveni dužnosnici u ponedjeljak su objavili podatak po kojemu bi samo 0,1 posto svih slučajeva zaraze koronavirusom u toj zemlji moglo biti povezano s aktivnostima na otvorenom, premda ih je velik broj trenutačno zabranjen zbog aktualnog trećeg zatvaranja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ljudski organizam stvara vitamin D nevezano na UV zračenje .

Ali UV zračenje brže uništava virus što  je prije više mjeseci objavljeno čak i sa podatkom koje valne dužine su naj efikasnije.

Što nisu naveli i statistiku za npr. Brazil koji ima veliku smrtnost bez obzira što u prosjeku imaju više D vitamina od stanovnika hladnijih krajeva na Zemlji.

New Report

Close