Iz Silicijske doline još 23 milijuna dolara Photomathu za razvoj

Autor: Ana Blašković , 18. veljača 2021. u 22:00
Damir Sabol, tvorac i osnivač tvrtke koja je razvila aplikaciju za učenje matematike/PD

Photomath je besplatna i jednostavna aplikacija koja funkcionira kao digitalni instruktor matematike pomažući učenicima i roditeljima u rješavanju matematičkih zadataka.

Photomath, tvrtka iza istoimene aplikacije za učenje matematike koja je dosad preuzeta više od 220 milijuna puta u cijelom svijetu, osigurala je 23 milijuna dolara za nastavak razvoja.

“Ova investicija je za nas vrlo važna, a iako time Photomath još nije postao poslovni ‘jednorog’, potencijal tržišta za to postoji, i iako to nije lako na dobrom smo putu”, naglasio je Damir Sabol, idejni tvorac aplikacije i osnivač Photomatha.

Investitori su iz Silicijske doline, objavio je Sabol na virtualnoj konferenciji, na koju se javio i partner u fondu Menlo Ventures JP Sanday. Pitanje dobivaju li tim potezom investitori udjel od 10 posto u tvrtki Sabol nije želio komentirati.

Istaknuo je da je njegov trenutačni i udjel osnivača Photomatha oko 50 posto te da se ti udjeli smanjuju i s investicijama drugih. Rekao je da i zaposlenima daju mogućnost stjecanja udjela u tvrtki, kao i da je u sedam godina od pokretanja u razvoj uloženo ukupno oko 40 milijuna dolara, uključujući i novu investiciju.

Photomath je besplatna i jednostavna aplikacija koja funkcionira kao digitalni instruktor matematike pomažući učenicima i roditeljima u rješavanju matematičkih zadataka.

Zadatak može biti napisan ručno ili računalno, a aplikacija koristi računalni vid, umjetnu inteligenciju i strojno učenje kako bi riješila zadatke.

Od 220 milijuna preuzimanja, oko 10 milijuna korisnika aplikacijom se aktivno služi svaki dan, a prema Sabolovim riječima, tržišni potencijal je u milijardu učenika koji moraju učiti matematiku.

Oko polovine korisnika aplikacije su srednjoškolci, oko 20 posto osnovnoškolci, dosta je studenata i nastavnika te oko 7 posto su roditelji koji žele pomoći djeci u učenju.

Najjače tržište s25 posto preuzimanja Photomatha je SAD, slijedi Rusija sa 12 posto, a ‘jaki’ su u Indoneziji, Brazilu, Italiji. U Hrvatskoj nemaju veliki postotak korisnika, rekao je Damir Sabol.

Komentirajte prvi

New Report

Close