Istraživanje otkrilo da ova vrsta svjetlosti učinkovito ubija koronavirus

Autor: Poslovni.hr , 23. prosinac 2020. u 13:25
FOTO: Pixabay

Tehnologija je relativno jeftina i potencijalno uskoro može biti dostupna i za privatnu i za komercijalnu upotrebu.

Istražitelji sa Sveučilišta u Tel Avivu pokazali su da se bolest covid-19 može učinkovito i brzo ubiti pomoću ultraljubičastih (UV) dioda koje emitiraju svjetlost (UV-LED). UV-LED tehnologija relativno je jeftina i potencijalno uskoro može biti dostupna i za privatnu i za komercijalnu upotrebu.

“Čitav svijet trenutno traži učinkovita rješenja za dezinfekciju od koronavirusa”, rekao je Hadas Mamane, vodeći autor studije.

“Problem je što vam je za dezinfekciju autobusa, vlaka, sportske dvorane ili aviona kemijskim raspršivanjem potrebna fizička radna snaga, a da bi prskanje bilo učinkovito, kemikaliji morate dati vremena da djeluje na površini. Sustavi za dezinfekciju koji se temelje na LED žaruljama mogu se, na primjer, ugraditi u ventilacijski sustav i klima uređaj i sterilizirati usisani zrak koji se zatim ispušta u prostoriju”, rekao je.

Članak objavljen u Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology nastojao je, prenosi N1, ispitati koja bi valna duljina svjetlosti bila optimalna za ubijanje covida-19. Istražitelji su eksperiment proveli koristeći dva UV-LED sustava koja je stvorila tvrtka AquiSense Technologies. Prvi sustav bio je kružni s valnim duljinama vršnih emisija od 279 nanometara (nm) i 297 nm, dok je drugi sustav bio pravokutni s vršnim valnim duljinama emisije od 267 nm i 286 nm.

Istražitelji su izmjerili UV spektre valnih duljina UV-LED-a pomoću spektroradiometra Ocean Optics USB4000 opremljenog kosinusnim korektorom. Nalazi su pokazali da je valna duljina od 285 nm bila gotovo jednako učinkovita u dezinfekciji virusa kao valna duljina od 265 nm, uništavajući više od 99,9% koronavirusa za manje od pola minute. LED žarulje od 285 nm znatno su jeftinije i dostupnije u usporedbi sa žaruljama od 265 nm, što čini ovo važnim otkrićem.

Kako se tehnologija razvija, nadaju se da će žarulje biti ugrađene u robotske sustave ili sustave klimatizacije, usisavanja i vode, povećavajući učinkovitost dezinfekcije velikih površina i prostora.

“Otkrili smo da je vrlo jednostavno ubiti koronavirus pomoću LED žarulja koje zrače ultraljubičastom svjetlošću”, rekao je Mamane.

“Ubili smo viruse koristeći jeftinije i dostupnije LED žarulje koje troše malo energije i ne sadrže živu poput običnih žarulja. Naše istraživanje ima komercijalne i društvene implikacije, s obzirom na mogućnost upotrebe takvih LED žarulja u svim područjima našeg života, sigurno i brzo”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close