Irsko-ruski proizvođač igara, jedan od top 5 u svijetu, ušao na hrvatsko tržište

Autor: Bernard Ivezić , 08. lipanj 2020. u 22:00
Vrijednost transakcije nije navedena, no prema pisanju Bloomberga, Playrix je lani na akvizicije potrošio 100 milijuna dolara

Akvizicijom zagrebačkoga Cateia gamesa Playrix dokinuo dominaciju Nanobita u pristupu gaming talentima na hrvatskom tržištu.

Najvećem hrvatskom proizvođaču računalnih igara, Nanobitu, na tržište je ušao jedan od globalno najvećih konkurenata Playrix.

Irsko-ruska gaming kompanija, koja je samo u travnju uprihodila šest i pol puta više nego Nanobit u cijeloj prošloj godini, preuzela je jedan od najstarijih hrvatskih studija za proizvodnju računalnih igara Cateia games.

Bitka za talente
Playrix je dobio pristup hrvatskom tržištu gaming talenata na kojem je dosad, zbog svoje veličine, dominantan bio Nanobit. Dmitry Bukhman, suosnivač Playrixa hvali 40-tak talenta koje su preuzeli u Cateia gamesu.

“Zajedno s njima i našim resursima i ekspertizom, Playrix Croatia dobio je priliku da stvori novu mobilnu hit igru za milijune igrača diljem svijeta”, kaže Bukhman. Vrijednost transakcije je poslovna tajna. No, prema pisanju Bloomberga, Playrix je samo u 2019. na akvizicije potrošio više od 100 milijuna dolara i one su mu glavni motor rasta. I Nanobit i Playrix se natječu na tržištu mobilnih igara, ali na bitno različitim skalama.

Nanobit je najuspješniji hrvatski proizvođač računalnih igara. Zapošljava više od 120 stručnjaka. Lani je ostvario rast prihoda od 50 posto na 220 milijuna kuna. U više od desetljeća rada izbacio je na Google Play i App Store više od 20 igara od čega su tri mega uspješnice.

100

milijuna aktivnih igrača mjesečno ima kompanija koja je preuzela hrvatski gamerski studio

Njegove igre preuzete su više od 130 milijuna puta i mjesečno ima više od 10 milijuna aktivnih igrača. Prihod mu je gotovo 100 posto izvoz. Po tim je pokazateljima ujedno i jedna od najuspješnijih hrvatskih softverskih tvrtki.

Playrix, koji je nastao u Rusiji a danas ima sjedište u Irskoj, daleko je veći. Riječ je o kompaniji koja se ubraja među pet najvećih proizvođača mobilnih igara na svijetu. Playrixove igre preuzete su dosad više od 1,1 milijardu puta, a broj njegovih aktivnih igrača mjesečno veći je od 150 milijuna. Prema podacima Sensor Towera, samo na četiri najpoznatije igre – Gardenscapesu, Homescapesu, Townshipu i Fishdomu – Playrix je uprihodio 4,84 milijarde dolara.

U 2019. godini Bloomberg procjenjuje da je kompanija ostvarila rast prihoda od 30 posto na 1,5 milijardi dolara i da zapošljava više od 1700 stručnjaka. Neslužbene ambicije rusko-irskog igrača su da želi postati zapadni pandan kineskom Tencentu te se uspoređivati s divovima gaming industrije poput Activision Blizzard, koji je lani uprihodio 7,5 milijardi dolara, i Electronic Artsom i njegovih 4,9 milijardi dolara prihoda.

Nova era na tržištu
Cateia games, osnovan prije više od dva desetljeća, prvi je hrvatski proizvođač računalnih igara koji je svoju proizvodnju organizirao kao na pokretnoj traci i razvio širok portfelj free-to-play igara. U ponudi ima više od 30 naslova, mahom causal igara za žene. Dejan Radić, suosnivač Cateia gamesa preuzimanje opisuje kao početak nove ere za hrvatsko tržište.

“Uz Playrixovu podršku sigurno idemo prema novom uspjehu”, zaključuje Radić.

Komentirajte prvi

New Report

Close