IRB-u iz Bruxellesa stiže još 38 mil. kn za vrhunska istraživanja

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 14. siječanj 2018. u 22:01
Voditeljica Znanstvenog centra izvrsnosti BioProCro Rozelindra Čož Rakovac/Žarko Bašić/PIXSELL

Biotehnološka industrija prirodnih spojeva je brzorastuće tržište koje će značajno pomoći i u rastu cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, kažu na IRB-u.

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u petak je predstavljen petogodišnji projekt BioProspecting Jadranskog mora vrijedan 37 milijuna kuna, u cijelosti financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj kojim će se omogućiti zapošljavanje 22 hrvatskih znanstvenika.

Fokusirani su na istraživanje bioaktivnih spojeva izoliranih iz jadranskih morskih organizama s velikim potencijalom primjene te komercijalizacije u farmaceutskoj, prehrambenoj te kozmetičkoj industriji, pojasnila je voditeljica Znanstvenog centra izvrsnosti BioProCro Rozelindra Čož Rakovac. 

Umrežavanje znanstvenika
"U suradnji s međunarodnom zajednicom, provest ćemo nekolicinu istraživanja u području biotehnologije mora te nastojati pronaći način kako tehnologije transferirati u gospodarstvo.

Navedeno će rezultirati umrežavanjem hrvatskih znanstvenika u europski istraživački prostor, što je važan dio strategije Europe 2020 i Inovacijske unije", dodala je. Biotehnološka industrija prirodnih spojeva predstavlja brzorastuće tržište koje će značajno pomoći i u rastu cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, poručila je na predstavljanju i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Zagreba Olivera Majić. "BioProCro je prilika za hrvatsku znanost da se pozicionira na toj globalnoj karti, kao i za naše mlade ljude da ostanu raditi u svome gradu", kazala je dodavši da ovime ulazimo na kompetitivno europsko znanstveno tržište. 

Ugovorenost 400% veća
Pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić potvrdio je kako za razvojne projekte na raspolaganju ovo ministarstvo u kombinaciji europskih i nacionalnih izvora ima oko osam milijardi eura te da je zaključno s prošlom godinom iskorištena polovica tog iznosa.

"Za 400 posto je povećana ugovorenost projekata, a IRB-u želimo čestitati kao jednom od naših najboljih partnera", poručio je. Institut Ruđer Bošković bi kroz nekoliko tjedana iz EU fondova za svoj Znanstveni centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore (CEMS) te projekt Potpore vrhunskim istraživanjima trebao dobiti i dodatnih 38 milijuna kuna, što ovu instituciju stavlja u vrh znanstvene zajednice kada je o povlačenju novca iz Europske unije i realizaciji projekata riječ.

Komentirajte prvi

New Report

Close