Intranet sve prisutniji u industriji, djelomice i zbog ušteda

Autor: Darko Bičak , 05. lipanj 2013. u 22:00
Modernizacija i povezivanje unutar tvrtki su realnost/FOTOLIA

Tvrtke ulažu u dodatno umrežavanje i najnaprednije tehnike zbog vlastite i sigurnosti klijenata.

Broj vlastitih internetskih mreža (intranet) u globalnoj industriji će se do 2016. udvostručiti u odnosu na 2011. godinu.

 

4,4milijuna

internih je internetskih mreža danas u globalnoj industriji

Naime, prema analizi američke konzultantske tvrtke za IT sektor, IMS Reserch, člana IHS grupacije, broj takvih internih mreža će se s 4,4 milijuna povećati na 8,7 milijuna. Razlog je u sve višoj tehnološkoj karakteristici proizvodnje, od samih strojeva do čitavih proizvodnih linija.Konkretno, to znači da je, primjerice, u nekoj drvnoj industriji postojalo računalo spojeno na internet samo u uredu Uprave, no modernizacijom su nabavljeni kompjuterizirani strojevi za obradu drva te nova pilana što znači da sada svi oni moraju biti umreženi. Tom Moore, analitičar IMS Resercha, naglašava da su trendovi modernizacije, pogotovo informatizacije, u industriji relativno spori i dugotrajni. Međutim, kaže Moore, u nekim ključnim područjima industrije kao što je sigurnost, intranet poprima sve veći udio pa iako zakonska regulativa često ne traži najnovija tehnološka rješenja tvrtke puno ulažu u dodatno umrežavanje i najnaprednije tehnike kako bi zaštitili i sebe i klijente od mogućih zloporaba.

Strojevi su relativno dugotrajna kapitalna dobra, no s umrežavanjem i oni postaju podložni češćoj modernizaciji, barem u dijelu koji se odnosi na sustav upravljana. Stoga u IMS-u procjenjuju da se otvara prostor za novu industriju koja će biti višestruko vrednija nego što je to danas. S druge strane, tvrtke koje danas samo dio svoje djelatnosti obavljaju putem umreženih računala i strojeva, a u budućnosti će morati tehnološki unaprijediti i informatizirati čitav poslovni proces, moći će u konačnici i uštedjeti na povezivanju. Dodatna je prednost da se postojeća infrastruktura može iskoristiti za umrežavanje što ukupne troškove čini prihvatljivijima. U IMS-u procjenjuju da će u narednih 10, 15 godina nove tehnologije u potpunosti promijeniti postojeću industriju.

Komentirajte prvi

New Report

Close