Tvornicama ćemo upravljati s kauča, i to upola jeftinije

Autor: Josipa Ban , 11. travanj 2024. u 22:01
'Postoje naznake da će se industrijski metaverzum razvijati i postepeno se integrirati u poslovne okoline tijekom sljedećih godina’, kaže Ivana Ilić, Foto: PD

Ivana Ilić, direktorica u Siemensu Hrvatska o industrijskom metaverzumu.

Lines of Text:

Metaverzum, virtualni svijet kojem se pristupa putem interneta, uglavnom poistovjećujemo s industrijom videoigara i zabave, no velike svjetske kompanije već neko vrijeme razvijaju njegovu primjenu u industriji. Jedna od njih je njemački Siemens koji na razvoju industrijskog metaverzuma od 2022. radi s Nvidijom, američkim proizvođačem čipova. No razviti tehnologiju, koja je zapravo nadogradnja digitalnih blizanaca, nije jednostavno. Gdje je Siemens po tom pitanju i koje će sve prednosti ta tehnologija donijeti u upravljanju tvornicama za Poslovni dnevnik govori Ivana Ilić, direktorica Digital Industries u Siemensu Hrvatska. Ističe tako da će u budućnosti tvornice moći biti nadzirane iz udobnosti vlastitog doma. Kada? Uskoro. Pritom će integracija te tehnologije u proizvodnju dovesti do značajnih ušteda.

Proizvodne kompanije trebale bi štedjeti 40 posto energije, 50 posto materijala, a produktivnost podići 20 posto.

Hoćemo li u bliskoj budućnosti moći upravljati tvornicama iz udobnosti vlastitog doma?

Kada govorimo o tehnologiji budućnosti i digitalnom svijetu naša je ključna snaga upravo da možemo rješavati stvarne probleme tvrtki svih veličina, s bilo kojeg mjesta. Ono što danas Siemens predstavlja kupcima jest koncept industrijskog metaverzuma, koncept digitalnog svijeta koji zrcali i simulira stvarne strojeve i tvornice, zgrade i gradove, mreže i transportne sustave. Besprijekornom integracijom tehnologija kao što su cloud i rubno računalstvo, industrijska umjetna inteligencija (AI) i digitalni blizanci, industrijski metaverzum može optimizirati procese i potaknuti održive prakse, u konačnici oblikujući budućnost izvan simulacije.

40 posto

mogle bi iznositi uštede energije uz produktivnost veću za petinu

Stoga, naš odgovor je – da, moći ćemo imati konkretan pregled i nadzor nad tvornicom iz udobnosti vlastitoga doma. No, ne zaboravimo, tehnologijom upravljaju ljudi. To znači da ćemo i dalje računati na ljudski faktor, na inženjere u tvornicama koji mogu reagirati na nepredvidive situacije.

Naša tvrtka strpljivo radi na ovome modelu, kombiniramo sve te tehnologije, a kada ih spojimo, vjerujemo da će do kraja desetljeća to biti industrijski metaverzum kakav zamišljamo.

Što će industrijski metaverzum omogućiti?

Industrijski metaverzum omogućuje rad uz pomoć AI-ja u stvarnom vremenu kako bi riješili izazove stvarnog svijeta. Kroz industrijski metaverzum nastojimo osigurati suradnju različitih kompanija, timova, bez obzira gdje se nalaze.

Zahvaljujući tome kompanije će moći brže, lakše i jeftinije razvijati održive proizvode. Što to konkretno znači? Dakle, kroz simulaciju i optimizaciju procesa, tvrtke mogu smanjiti troškove proizvodnje i povećati brzinu proizvodnje, što rezultira povećanjem prihoda.

Dodatno, zahvaljujući ovim inovativnim tehnologijama, bit će omogućeno i bolje praćenje i predviđanje kvarova, što dovodi do smanjenja vremena neaktivnosti i povećanja produktivnosti. Jednostavno i logično, želimo tvrtkama poboljšati kvalitetu proizvoda i usluga, s ciljem povećanja zadovoljstva njihovih kupaca i stvaranja lojalnosti, a time i zadovoljstva naših partnera i kupaca. Ako govorimo o brojkama, postoje već i procjene prema kojima će, upravo zahvaljujući prednostima industrijskog metaverzuma, kompanije tijekom proizvodnje uštedjeti do 40 posto energije, zatim 50 posto potrebnih materijala za proizvodnju te s druge strane podići produktivnost za 20 posto.

Industrijski metaverzum nadogradnja je digitalnih blizanaca, tehnologije koju Siemens razvija više od desetljeća. Koliko je teško razviti industrijski metaverzum i koje tehnološke nadogradnje zahtijeva?

Tako je, industrijski metaverzum sljedeća je evolucija digitalnog blizanca. Dakle, digitalni se blizanac sada uključuje mnogo više nego dosad. Uzmimo primjer CAD datoteke, koju ćete kroz ovaj koncept doživjeti u bogatijem kontekstu, kako se uklapa u svoje okruženje, kakva je u interakciji s okruženjem…

Zamislite scenarij u kojem inženjer, uronjen u ovo digitalno okruženje, testira aerodinamiku novog dizajna zrakoplova. Dok ona prilagođava oblik krila, simulacija otkriva promjene u protoku zraka i otporu u stvarnom vremenu, pružajući neprocjenjive uvide čije bi prikupljanje u stvarnom svijetu bilo skupo i dugotrajno. Slično tome, u tvornici, zgradi ili vlaku, digitalni blizanac može simulirati procese, dopuštajući optimizacije koje štede vrijeme i smanjuju otpad, prije nego što naprave bilo kakve promjene u stvarnom svijetu. Može se čak premotati do trenutka kada se prvi put pojavio problem i popraviti ga.

Digitalni blizanci, dakle, jedan su od ključnih i već postavljanih tehnoloških “blokova” koji omogućuju industrijski metaverzum. Uz njih, ključne za izgradnju metaverzuma su i softverski definirana automatizacija te umjetna inteligencija (AI). Ove tehnologije već imaju veliki utjecaj na poduzeća i gospodarstva diljem svijeta. Inače, riječ je i o ključnim elementima Siemens Xceleratora, a ove će se godine još više razvijati i konvergirati, stvarajući nova rješenja i, korak po korak, pretvarajući industrijski metaverzum u stvarnost.

Uz ove temeljne tehnologije, važni su i ljudi, i naš značajan inženjerski napredak. Upravo ta kombinacija značajno pokreće industrijski metaverzum naprijed. Iz dana u dan industrijski se metaverzum transformira, prelazeći tako iz koncepta u stvarnost. Ova evolucija mijenja način na koji se pojedinci i tvrtke bave podacima i informacijama, nudeći inovativna rješenja za savladavanje izazova u stvarnom svijetu. A ovo je tek početak.

U lipnju 2022. Siemens je sklopio partnerstvo s Nvidijom i zajedno radite na razvoju industrijskog metaverzuma. U kojoj je fazi razvoj industrijskog metaverzuma?

Siemens kao lider u industrijskoj automatizaciji i softveru, infrastrukturi, građevinskoj tehnologiji i transportu i Nvidia, pionir u ubrzanoj grafici i AI-ju, rade zajedno na izgradnji industrijskog metaverzuma. Kao prvi korak u ovoj suradnji, tvrtke su povezale Siemens Xcelerator, otvorenu digitalnu poslovnu platformu, i Nvidia Omniverse, platformu za 3D dizajn i suradnju. To će omogućiti industrijski metaverzum s digitalnim modelima temeljenim na fizici tvrtke Siemens i umjetne inteligencije u stvarnom vremenu tvrtke Nvidia, što tvrtkama donosi donošenje odluka brže i s povećanim povjerenjem. Dodavanje Omniversea otvorenom partnerskom ekosustavu Siemens Xcelerator ubrzat će ujedno i korištenje digitalnih blizanaca koji mogu pružiti produktivnost i poboljšanja procesa kroz proizvodni i životni ciklus proizvoda. Kada govorimo o razini razvoja, imajmo u vidu da je industrijski metaverzum još uvijek vizija, ali danas možete kupiti puno komponenti, puno ključnih elemenata poput digitalnog blizanca, umjetne inteligencije, IoT uređaja, povezivosti, što će vas dovesti do realizacije industrijskog metaverzuma. Dakle, danas već govorimo i o primjeni i prvim iskustvima. Međutim, kako sam spomenula i ranije, trebamo još malo vremena i rada na tome, da kombiniramo sve te tehnologije, spojimo ih, testiramo i nastavimo s namjerom da u ovome desetljeću bude gotov.

Prošle godine imali ste prvu demonstraciju industrijskog metaverzuma, na primjeru Freyra, norveškog proizvođača baterija – što je demonstracija pokazala?

Freyr planira opremiti svoje planirane gigatvornice u Norveškoj i SAD-u Siemensovim najboljim u klasi iz našeg Industrial Operations X portfelja. Industrial Operations X postavlja nova mjerila sa širokim rasponom proizvoda i usluga za industrijske operacije koje osnažuju operativnu tehnologiju (OT) s integriranom informacijskom tehnologijom (IT). Siemens i Freyr udružili su snage tijekom cjelokupnog dizajna baterija i proizvodnog procesa, od dizajna proizvodnje, planiranja i simulacije; dizajna proizvoda i simulacije do automatizacije cjelokupnog proizvodnog procesa. Siemens će ponuditi širok raspon rješenja iz portfelja Siemens Xcelerator uključujući upravljanje životnim ciklusom proizvoda (PLM), sustave za izvođenje proizvodnje (MES), industrijsko rubno računalstvo i alate za IT/OT povezivanje. Iskorištavanjem Industrial Operations X, Freyr će moći bolje povezati dizajn i proizvodnju s povećanjem proizvodnje. Ubrzat će napredak Freyra prema njegovim planiranim gigatvornicama, povećavajući dostupnost visokoučinkovitih i cjenovno pristupačnih rješenja baterija za EV, kao i sustava za pohranu energije te tako ubrzati transformaciju automobilske industrije i električnih mreža.

Kada će tehnologija industrijskog metaverzuma biti u širokoj upotrebi? Hoće li njegova implementacija biti moguća za male i srednje tvrtke jer pretpostavljamo da će biti dosta skupo?

Predviđanje točnog vremenskog okvira za široku upotrebu industrijskog metaverzuma je izazovno jer ovisi o raznim faktorima kao što su tehnološki napredak, prihvaćanje tržišta, regulatorni uvjeti i slično. Međutim, postoje naznake da će se industrijski metaverzum razvijati i postepeno se integrirati u poslovne okoline tijekom sljedećih godina.

Što se tiče implementacije za male i srednje tvrtke, troškovi mogu biti značajan faktor. No, s vremenom se očekuje da će tehnološki napredak i konkurencija na tržištu dovesti do smanjenja troškova i pojednostavljivanja pristupa metaverzumu. Postoji mogućnost da se pruže različite razine pristupa, ovisno o potrebama i mogućnostima tvrtke. Dakle, iako bi implementacija mogla biti početno skupa, s vremenom bi se troškovi mogli smanjiti i postati pristupačniji.

Ponuda industrijskog metaverzuma Siemensa dio je portfelja našeg Siemens Xceleratora koji je otvorena digitalna poslovna platforma. Kupci mogu kupiti modularne proizvode, a također imamo naše softverske alate iz tzv. SaaS ponude (Software as a Service) koji se plaćaju pri korištenju što olakšava uključivanje na ovo putovanje i čini ga pristupačnim svim tvrtkama, neovisno o njihovoj veličini.

Važno je pratiti razvoj tehnologije i promjene na tržištu kako biste bolje razumjeli kada bi implementacija metaverzuma mogla postati izvediva za određenu tvrtku. Također, važno je imati na umu da se tehnološki trendovi mogu promijeniti pa je potrebno prilagoditi strategije u skladu s tim promjenama.

Industrijski metasvemir nosi i svoje rizike – kada je sve digitalno, rizici od kibernetičkih napada su veći. Kako ćete odgovoriti na to?

Rizici od kibernetičkih napada su stvarni i važno je da tvrtke budu svjesne tih prijetnji i poduzmu odgovarajuće korake kako bi zaštitile svoje sustave i podatke, posebno u kontekstu industrijskog metaverzuma gdje je sve digitalno i povezano.

Postoji nekoliko strategija koje tvrtke mogu primijeniti kako bi odgovorile na izazove kibernetičkih napada u industrijskom metaverzumu. Među njima je jačanje sigurnosnih mjera implementacijom snažnih sigurnosnih protokola i praksi (primjerice, višestrukom autentikacijom, enkripcijom podataka, segmentacijom mreže i redovitim ažuriranjem softvera). Zatim, važno je educirati zaposlene, implementirati napredne alate za detekciju prijetnji i analitiku podataka radi pravovremene reakcije na potencijalne napade i redovito testirati sigurnosne mjere i postupke. Mi uvijek predlažemo suradnju sa stručnjacima za kibernetičku sigurnost koji mogu pružiti dodatnu ekspertizu i podršku u razumijevanju, prevenciji i odgovoru na kibernetičke prijetnje.

Važno je shvatiti da potpuna sigurnost ne postoji, ali primjena ovih strategija može značajno smanjiti rizik od kibernetičkih napada u kontekstu industrijskog metaverzuma. Redovito praćenje novih prijetnji i prilagodba sigurnosnih praksi bit će ključno kako se tehnologija bude razvijala.

Komentirajte prvi

New Report

Close