I super Isabella u borbi s koronom

Autor: Bernard Ivezić , 24. ožujak 2020. u 22:00
Foto: IGOR KRALJ/PIXSELL

Isabella je superračunalo sastavljeno od 3.100 procesorskih jezgri za zahtjevne izračune i 12 grafičkih procesora NVIDIA V100 pogodnih za algoritme iz AI područja.

Hrvatsko superračunalo Isabella stavljeno je na raspolaganje istraživačima koji se bore protiv koronavirusa. Sveučilišni računski centar SRCE, u kojem se nalazi Isabella, pozvalo je sve istraživače da im se jave i iskoriste njihove kapacitete:

“Pozivamo sve istraživače i znanstvenike koji sudjeluju u istraživačkom radu koji se bavi suzbijanjem pandemije da nas kontaktiraju imaju li potrebu za značajnom računalnom snagom i spremištem za potrebe modeliranja, simuliranja ili obrade podataka”.

Isabella je superračunalo sastavljeno od 3.100 procesorskih jezgri za zahtjevne izračune i 12 grafičkih procesora NVIDIA V100 pogodnih za algoritme iz AI područja. U SRCE-u dodaju da njihov HTC Cloud pruža 600 procesorskih jezgri i 150 TB podatkovnog spremišta na kojima se na jednostavan način mogu pokretati proizvoljne programske sustave i aplikacije.

“Stručnjaci Srca također mogu pružiti podršku u instalaciji i podešavanju znanstvenih aplikacija potrebnih za istraživanje”, objavilo je SRCE.

Inače, u Hrvatskoj se na nacionalnoj razini stvara novo superračunalo, koje bi kroz cloud povezivalo postojeća, a taj projekt zvan Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak trebao bi stvoriti superračunalo s 20.000 procesora i 4 petabajta memorije.

Komentirajte prvi

New Report

Close