I dalje koristite zadanu Wi-Fi lozinku? Evo zašto je odmah trebate promijeniti

Autor: Poslovni.hr , 23. lipanj 2021. u 09:47
FOTO: Pixabay

Digitalni uređaji i povezani uređaji ostavljaju tragove na internetu i stoga biste odmah trebali promijeniti zadanu lozinku na vašem routeru.

Priča iz Londona pokazuje zašto je nužno napraviti čim prije. Naime, jedna obitelj je uhićena zbog ozbiljnog cyber kriminala, a majka koja je radila kao učiteljica bila je suspendirana s posla. Policija je tijekom istrage zaplijenila sve elektroničke naprave.

Naime, ustanovilo se da je netko hakirao lozinku koju je ova obitelj koristila za Wi-fi, a haker je potom objavljivo slike dječjeg zlostavljanja na internetu.

Kako se to moglo dogoditi? Obitelj nije promijenila zadanu lozinku na svom routeru što je hakerima omogućilo da da provali u njihovu mrežu i počini teška kaznena djela.

Ovo je jedan od ključnih razloga zašto biste odmah trebali promijeniti zadanu lozinku na bilo kojem uređaju povezanom s internetom. Nekoliko proizvođača koristi standardni set lozinki s minimalnim varijacijama što će hakeri provaliti bez problema.

Zadane lozinke nisu namijenjene za dugoročno korištenje i trebali biste ih čim prije promijeniti.

Kako odabrati dobru lozinku?

Kada mijenjate lozinku, odaberite neku koja je jako komplicirana i koju neće biti lako pogoditi. Osim toga, kada god je moguće koristite i dvostruku autentifikaciju.

Neki routeri mogu poslati obavijesti u slučaju da dođe do promjene nekih postavki. Ako vaš router ima tu mogućnost, poželjno je da je uključite, savjetuje Komando, a prenosi N1.

Osim toga, povremeno provjerite koji su sve uređaji povezani na vašu mrežu.

Komentirajte prvi

New Report

Close