Hrvatsku hit-inovaciju traže iz Norveške, Švicarske, Italije, Grčke…

Autor: Poslovni.hr , 29. ožujak 2024. u 10:40
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Odlične su reakcije nakon predstavljanja.

Infrastruktura je, osim visoke cijene baterija, jedan od najvećih nedostataka električnih automobila. Punionica je sve više, no ne mogu se instalirati baš na svakom mjestu. Zagrebačka tvrtka Bravarija Ivanić ponudila je moderno, jednostavno i ekološko rješenje tog problema predstavljanjem solarne mobilne punionice za električne automobile. Štoviše, njihov Soltiq je prva takva mobilna punionica na svijetu. Posjetili smo moderan pogon Bravarije Ivanić na istoku Zagreba u kojem radi 55 ljudi. Glavni posao im je, zasad, izrada high-tech metalnih dijelova za razne tvrtke među kojima su, primjerice, Mercedes i Porsche. U obilasku neobično uredne i čiste hale gdje se izvode bravarski radovi vidjeli smo, primjerice, filigranski točno izbrušene rukohvate za MAN autobuse, piše Večernji list.


– Sa solarnom mobilnom punionicom nudimo brzo i jednostavno rješenje za ona područja gdje nema infrastrukture poput otoka, ali i drugih područja poput kampova ili šoping-centara. Za našu punionicu ne treba građevinska dozvola, nije potreban priključak struje, a montaža je vrlo jednostavna. Cijela konstrukcija ima masu od oko 1200 kg sa svim baterijama i solarima i veličine je klasičnog parkirnog mjesta – objašnjava  vlasnik tvrtke Tomislav Ivanić. Prototip je u cjelini nastao u njihovu pogonu i to u manje od šest mjeseci.

Za spuštanje i dizanje krova solarne punionice potrebna je minuta, a sve se obavlja putem pametnog telefona i mobilne aplikacije u kojoj je moguće vidjeti sve parametre protoka energije i mogućnost regulacije svjetla, funkciju sklopi-otklopi, regulaciju dokova za punjenje… Krov se sklapa do pola metra visine pa se lagano mogu očistiti solarni paneli kako bi efikasnost punjenja bila bolja.
– Odlične su reakcije nakon predstavljanja i imamo već više od 15 narudžbi. Najviše zainteresiranih je iz Norveške i Švicarske, a konkretno smo dogovorili izradu po pet punionica u Toskanu i Grčku. Za Toskanu smo izradili i rustikalni dizajn, jer tamo na mnogim mjestima zbog zaštite područja i ne smiju graditi punionice pa su im naše mobilne odlično rješenje. Za grčke su otoke gdje je infrastruktura slaba su također idealne. Cijena punionice je od 20.000 do 30.000 eura, još nije do kraja definirana jer ne znamo kolika će biti serijska proizvodnja. Prve isporuke trebali bismo obaviti već u srpnju – rekao je Ivanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close