HT sramežljivo započeo komercijalizaciju svoje najveće kapitalne investicije u 5 godina

Autor: Bernard Ivezić , 08. travanj 2013. u 15:46
275 milijuna eura u planovima HT-a je vrijednost cijelog projekta Fiberland koji još nije dovršen

HT na tržištu broadbanda ima visok tržišni udio, pa regulator mora biti oprezan.

Hrvatski telekom sramežljivo je započeo komercijalizaciju svoje najveće kapitalne investicije u zadnjih pet godina, optičke mreže Fiberlanda, u koju je ukupno namjeravao uložiti 275 milijuna eura.

Krajem prošlog tjedna je u objavi za javnost o "uvođenju većih brzina u HT ponudi" ugurao informaciju da je također predstavio Ultra MAX pakete, čime je građanima i tvrtkama po prvi put ponudio ADSL, telefon i televiziju preko optičkog priključka, tzv. FTTH pristupa.Iako je time HT prekinuo trogodišnju blokadu investicija u optičku pristupnu infrastrukturu, zbog čega je vrlo otvoreno kritizirao Vladu i telekomunikacijskog regulatora Hakom da stvaraju nepovoljnu klimu za investicije, iz tog su operatera  poručili tek da im je cilj "potaknuti korištenje već izgrađene optičke infrastrukture u vlasništvu HT-a, koja već duži niz godina stoji neiskorištena". Ostalo je nejasno zašto "optičku ponudu" nisu uveli još prošlog travnja kad im je za to zeleno svjetlo dao tržišni regulator Hakom. Tim više što po predstavljenom cjeniku HT od ADSL usluga na optici očekuje 50 posto veći prihod po korisniku nego kod ADSL-a na postojećim telefonskim žicama, uz niže troškove održavanja.

Konkurencija oprezna
Prve reakcije dva glavna konkurenta u ponudi FTTH ili sličnog brzog pristupa internetu, Amis telekoma i Vipneta, suzdržane su. Amis telekom, trenutno vodeći operater u Hrvatskoj u segmentu FTTH ponude, kaže da ulazak HT-a na to tržište još uvijek ostavlja niz nepoznanica zbog čega ne znaju kako će se taj potez odraziti na stanje na terenu."HT na tržištu širokopojasnog pristupa ima izuzetno visok tržišni udio, vjerojatno najveći u EU, pa regulatorne institucije zbog toga moraju biti izuzetno oprezne", tvrde u Amisu koji sad svojom optičkom mrežom pokriva 28.000 kućanstava u Zagrebu. U Vipnetu smatraju da je riječ o odgovoru HT-a na njihovu ponudu usluga ADSL-a, telefona i televizije putem Vipnetove hibridne optičko-koaksijalne infrastrukture s dosegom od 300.000 kućanstava u sedam najvećih gradova u Hrvatskoj. "Vipnet već od 1. ožujka nudi najbrži i najstabilniji fiksni internet u Hrvatskoj s brzinama do 60 Mbps s mogućnošću neograničenog prometa u flat paketima", poručuju iz tog operatera.

Najviše 50 Mbps 
HT-ov Fiberland nije izgrađen u punom planiranom opsegu – pokriva 200.000 kućanstava ili svako sedmo kućanstvo. Cijene Ultra MAX paketa za privatne korisnike veće su za 50 posto u odnosu na slične ADSL pakete na postojećoj bakrenoj infrastrukturi. S optikom minimalna brzina pristupa internetu penje se na 20 Mbps i zasad ide do 50 Mbps, uključuje besplatno korištenje HT-ovih hotspota te nema opcije neograničenog korištenja interneta.

Kako do korisnika?

Neće dirati bakrene žice 

Amis, Vipnet i HT potvrdili su da pri uvođnju svojih optičkih i optičko-koaksijalnih priključaka ne uklanjaju postojeće telefonske žice i utičnice. Amis i Vipnet to kategorički ističu dok HT navodi da "trenutačno ne uklanja bakrenu infrastrukturu". U Amisu navode da do svakog korisnika dovode zasebnu optičku nit, odnosno grade infrastrukturu na principu P2P, dok u HT-u u brošurama navode da do korisnika dovode optičku nit, no za svoju izgrađenu infrastrukturu navode da je "bazirana na GPON tehnologiji". Iz HT-a se može doznati da će korisnici i preko optike moći dobiti usluge od više operatera. "Obvezni smo ponuditi optički pristup na veleprodajnoj razini", zaključuju.

Pokrivenost

Zagrebu tri operatera nude optiku  

Amis, HT i Vipnet optički pristup internetu nude u Zagrebu, HT i Vipnet još u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru i Solinu, Vipnet i u Velikoj Gorici, a HT i u:

  • Bjelovaru
  • Čakovcu
  • Dubrovniku
  • Karlovcu
  • Koprivnici
  • Puli
  • Sl. Brodu
  • Šibeniku
  • Varaždinu
  • Vinkovcima
  • četiri bistrinska mjesta, D. i G. Bistri te Jablanovcu

Komentirajte prvi

New Report

Close