Hrvatski startupi dobili udrugu, povezat će ih i pomoći ukloniti regulatorne barijere

Autor: Lucija Špiljak , 02. ožujak 2022. u 22:00
Marijana Šarolić Robić (Odvjetnički ured MSR), Maja Brkljačić (AlgebraLAB), Darko Jovišić (Robotiq.ai) i Davor Runje (CISEx)/MARKO LUKUNIć/PIXSELL

Cilj privući cijeli ekosustav – tech i ostale tvrtke, te inkubatore, akceleratore, investicijske fondove.

Hrvatska je jedina zemlja članica EU koja nema relevantnu startup udrugu. Osvijestila je to Hajdi Ćenan, suosnivačica i direktorica startupa airt, kada je predstavljala Hrvatsku na Startup Nations Standard of Excellence deklaraciji.

Stoga su se na inicijativu udruge CISEx važni dionici hrvatske startup zajednice okupili i pokrenuli osnivanje prve krovne nacionalne startup udruge CRO Startup, jučer predstavljene u Bird incubatoru, s ciljem unaprjeđenja hrvatskog startup ekosustava.

Ne zna im se točan broj
Kažu da žele pomoći svima koji već imaju startup ili ga žele pokrenuti kroz savjete i iskustva te povezivanje na domaćem tržištu i vani.

“Nijedno od postojećih udruženja nije fokusirano isključivo na startupe, niti obuhvaća startupe iz svih područja i industrija. Hrvatska startup scena proživljava svojevrsni momentum. U nepune dvije godine postali smo država s dva jednoroga (Infobip i Rimac automobili), svjedočimo velikom broju startupa koji nižu ‘prekonoćne’ uspjehe te gotovo svakodnevnoj pojavi novih startupa. Međutim, svi rade i uspijevaju ne zbog podupirućeg okruženja u Hrvatskoj, već njemu usprkos. Cilj EU je da se pozicionira kao pokretačka sila za startupe, kako bismo mogli dostići Ameriku i Aziju. Zato smo zaključili da hrvatski startupi zaslužuju ovakvu udrugu”, rekla je Ćenan.

Ćenan

Nijedno od postojećih udruženja nije fokusirano isključivo na startupe, niti obuhvaća startupe iz svih područja i industrija.

Premda nije poznato koliko je točno startupa u Hrvatskoj trenutno, udruga ističe da je cilj privući cijeli ekosustav, a ne samo tehnološke tvrtke pa tako i čitav niz tvrtki i institucija poput inkubatora, akceleratora, investicijskih fondova.

Davor Runje, predsjednik udruge CISEx, naglasio je da startupi nisu samo softverske tvrtke i da sve tehnološke tvrtke nisu nužno startupi, što je jedan od razloga zašto je podržao inicijativu.

Novi VC fond i veća imovina
Uklanjanje regulatornih barijera, objedinjavanje resursa i znanja, jačanje startup zajednice kroz promociju, povezivanje i razmjenu znanja i iskustava, te međunarodno pozicioniranje kroz mapiranje i promociju hrvatske startup scene pred stranim investitorima i na globalnim događanjima neka su od ključnih područja i fokusa udruge.

Upravni odbor čine Hajdi Ćenan (airt), predsjednica udruge, Srđan Kovačević (Orqa), Nikola Pavešić (Infobip), Božidar Pavlović (Jackie agency), Maja Brkljačić (AlgebraLAB), Mario Frančešević (CISEx/SeekandHit), Darko Jovišić (Robotiq.ai), Marijana Šarolić Robić (Odvjetnički ured MSR).

“Hrvatski startup jednako globalni startup. Startupi su skalabilne kompanije koje mogu replicirati poslovne modele bez problema gotovo bilo gdje, globalno, a sjedište je manje važno”, istaknula je Šarolić Robić.

Događaj su popratili i Vedran Blagus i Stevica Kuharski iz vodećeg regionalnog VC fonda – South Central Venturesa – koji je jučer objavio da pokreće novi SCV Technology Fund III i povećava imovinu za 70 milijuna eura. U novi fond uložili su institucionalni i privatni investitori, a među njima su najveći Europski investicijski fond (EIF), Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Triglav Osiguranje i BTC, dok hrvatski investitori uključuju tvrtku Five i Nenada Bakića.

Komentirajte prvi

New Report

Close