Hrvatski maloprodajni lanci predvode trend e-mobilnosti u Hrvatskoj

Autor: Promo , 19. prosinac 2019. u 08:27
Foto: Promo

Nakon gotovo deset godina intenzivnog razvoja industrije e-mobilnosti, kad je riječ o električnim vozilima, infrastrukturi i uslugama, postajemo svjedoci tehnološke zrelosti ove industrije te već od sljedeće godine možemo očekivati intenzivniju globalnu ekspanziju trenda elektrifikacije mobilnosti.

Triput više modela električnih vozila do 2025.

Danas je na globalnoj razini dostupno već više od stotinu različitih komercijalnih modela električnih vozila dostupnih široj korisničkoj bazi, no očekuje se da će ih u sljedećih nekoliko godina na tržištu biti prisutno čak trostruko više.

Primjerice, Volkswagen je na nedavnom otvorenju Frankfurtskog sajma automobila predstavio prvi „narodni“ električni automobil Volkswagen ID (električni rođak Golfa), s autonomijom dosega većom od 300 km i početnom cijenom od 30.000 EUR-a, a početak prodaje očekuje se u 2020. godini.

Porast broja e-punionica u Hrvatskoj

Za razliku od vozila pogonjenih konvencionalnim gorivom, gdje se točenje goriva odvija otprilike svakih 500 kilometara i to na unaprijed zadanim lokacijama, odnosno benzinskim postajama, kod električnih vozila se, s obzirom na sveprisutnu dostupnost električne energije, dopunjavanje može vršiti gotovo na svakom koraku.

U Hrvatskoj se zadnjih nekoliko godina intenzivno radi na uspostavi infrastrukture za punjenje električnih vozila, no to je tek početak. Očekuje se da će se broj javno dostupnih punionica povećati s tristotinjak, koliko ih trenutno ima, minimalno 10 puta u sljedećih nekoliko godina.

Konzum

Postavljanjem prve brze punionice na lokaciji Mercator centar Škurinje u Rijeci, najveći maloprodajni lanac Konzum postavio je kamen temeljac s ponudom premium usluge punjenja svojim kupcima za vrijeme njihova boravka u prostorijama objekta.

„U Konzumu kao vodećem maloprodajnom lancu uvijek se trudimo ići u korak sa svjetskim trendovima, što pokazujemo i uključivanjem u projekt e-mobilnosti. Kako se u sljedećih nekoliko godina očekuje trostruko više modela električnih vozila na tržištu, odlučili smo svojim kupcima približiti ovaj svjetski trend te u prosincu otvoriti dvije e-punionice, jednu u sklopu Super Konzuma Delnice, a drugu na lokaciji Super Konzum prodavaonice u Karlovcu.

U planu nam je i otvorenje prve ultrabrze punionice s priključkom od 160 kW čiju realizaciju očekujemo do polovice siječnja 2020. godine u sklopu Super Konzum prodavaonice, na adresi Sarajevska 6 u Zagrebu. Kao kompanija koja njeguje društvenu odgovornost smatramo ovu uslugu još jednom u nizu koja pridonosi samoodrživom razvoju i zaštiti okoliša“, izjavio je Ante Ćurić, direktor Sektora razvoja maloprodajne mreže u Konzumu.

Prva brza e-punionica na lokaciji Mercator centar Škurinje u Rijeci.

IKEA Hrvatska

Iz kategorije svjetski poznatih maloprodajnih lanaca, IKEA Hrvatska predvodnik je trenda elektrifikacije mobilnosti. Upravo je IKEA Hrvatska još 2014. godine postavile prve četiri punionice, koje su omogućavale istovremeno punjenje osam vozila uz prosječno vrijeme punjenja u trajanju od tri sata.

Temeljem najdužeg operativnog iskustva u Hrvatskoj, početkom lipnja 2019. IKEA je odlučila napraviti prvu nadogradnju punionica zamjenom dviju standardnih punionica jednom brzom, a sve u cilju ispunjenja sve zahtjevnijih korisničkih zahtjeva.

IKEA je u svojoj globalnoj politici još 2018. godine zacrtala pravac razvoja ovog konglomerata koji će do 2025. godine isporuku svih svojih roba omogućiti isključivo na 100% obnovljivu električnu energiju.

Predstavnik IKEA Hrvatska kazao je: „Za nas je izuzetno važno da poslovno rastemo na održiv način – zato nastavljamo ulagati u infrastrukturu i ubrzavamo prelazak na električna vozila.”

Brza e-punionica na parkiralištu trgovačkog centra IKEA Hrvatska.

KTC

Društvu maloprodajnih lanaca i trgovačkih centara koji su ujedno i lideri na području e-mobilnosti u ranoj se fazi pridružio i trgovački centar KTC koji je u Karlovcu na novom objektu postavio prvu brzu punionicu na vlastitoj mreži.

Daliborka Kranjčić, glavna izvršna direktorica KTC-a, izjavila je: „Trend rasta broja električnih i hibridnih vozila nije više moguće zanemarivati te smo u skladu s tim odlučili svojim kupcima omogućiti punjenje njihovih električnih vozila u sklopu benzinskih postaja koje se nalaze uz većinu naših maloprodajnih objekata. Zato smo u suradnji s dugogodišnjim poslovnim partnerom, Hrvatskim Telekomom, otvorili prvu električnu punionicu u sklopu novoizgrađenog objekta u Karlovcu. U poslovnim planovima predviđeno je daljnje sukcesivno opremanje električnim punionicama i svih ostalih maloprodajnih objekata. Osim želje da pružimo novi nivo usluge svojim potrošačima, na ovaj način želimo pridonijeti i smanjenju negativnog utjecaja klasičnog prijevoza na ljude, zdravlje i okoliš.“

Brza e-punionica na lokaciji trgovačkog centra KTC u Karlovcu.

E-punionice pridonose većoj konkurentnosti

Iz navedenih pionirskih primjera očito je da opremanje maloprodajnih objekata punionicama električnih vozila ima smisla te pridonosi podizanju konkurentnosti maloprodajnih lanaca.

„Punionice podižu vrijednost dugoročne imovine objekta na kojem se nalaze, a one tvrtke koje odluče postaviti ih aktivno sudjeluju u povećanju kvalitete zraka u urbanim sredinama i stječu epitet ekološki osviještenih tvrtki. Uz privlačenje kupaca više kupovne moći, one stvaraju podlogu budućim prihodima koji ne proizlaze iz osnovne djelatnosti te smanjenju operativnih troškova u trenutku prelaska logistike maloprodajnog lanca na elektromobilnost“, istaknuo je Igor Suša, voditelj grupe Odjela za retail sektor u Hrvatskom Telekomu.

Hrvatski Telekom – najpouzdaniji tehnološki partner u postavljanju i upravljanju e-punionicama

S druge strane, upravljanje radom punionice i osiguravanje vrhunskog korisničkog iskustva nadilazi objektivne kompetencije maloprodajnog sektora te je stoga potrebno odabrati pouzdanog partnera.

Hrvatski Telekom, kao najveći operator mreže javnih i privatnih punionica u Hrvatskoj, s više od 250 mjesta za punjenje, više od 80.000 aktivnih sesija punjenja i omogućenih više od 3 milijuna zelenih kilometara, zaslužio je povjerenje gore navedenih trgovačkih centara kao najpouzdaniji tehnološki partner u postavljanju i upravljanju e-punionicama.

Uskoro otvaranje prve ultrabrze punionice!

Hrvatski Telekom je tako u sklopu EU projekta 'Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi' postavio već 11 od ukupno 16 planiranih brzih punionica, a uskoro se očekuje postavljanje i prve ultrabrze punionice s priključkom od 160 kW na lokaciji u Zagrebu, na kojoj će punjenje trajati samo desetak minuta.

Doprinos očuvanju okoliša

U skladu sa svojom misijom digitalizacije Hrvatske i izgradnje svijeta boljih mogućnosti, Hrvatski Telekom veliku važnost pridaje postavljanju e-punionica, dajući dodatan poticaj vozačima na korištenje električnih vozila, čime se pridonosi smanjenju emisija štetnih plinova i očuvanju okoliša.

Sve je to korak naprijed prema izgradnji održivog okoliša koji građanima osigurava čišći zrak, a samim time zdraviji i kvalitetniji život.

New Report

Close