Hrvatska izvozi zube, evo u čemu je tajna

Autor: Marija Crnjak , 07. listopad 2022. u 12:00
Iako tehnologija smanjuje mogućnost pogreške, uloga doktora i tehničara u svim fazama rada i dalje je velika/M. Lukunić/PIXSELL

Digitalizacija u dentalnoj medicini u RH tek se probija, posjetili smo laboratorij i ordinaciju koji rade po svjetskim standardima

Iako je recimo u SAD-u zastupljena u većini ordinacija dentalne medicine, digitalna tehnologija u zubnoj protetici i estetici u Hrvatsku tek se probija, djelomično i zbog rascjepkanosti tržišta, uz velik broj malih ordinacija koje procjenjuju da im se ne isplati značajno ulaganje u tehnologiju za koju smatraju da im nije presudna za kvalitetu usluge.

No, iskustva onih koji su zakoračili u digitalizaciju u ovoj struci pokazuju da tehnologija omogućuje znatno veću brzinu, učinkovitost i preciznost usluge koja se ne može sakriti na osmijehu. Zbog toga digitalna dentalna medicina sve brže ulazi na hrvatsko tržište, što će se dodatno ubrzati kroz neizbježan proces okrupnjavanja sektora koji se već počeo događati.

Poslovni dnevnik obišao je stomatološku ordinaciju u Jastrebarskom, koja je opremljena poput najboljih ordinacija u Londonu, te prvi i još uvijek najveći dentalni laboratorij u Hrvatskoj koji zahvaljujući digitalizaciji značajan dio svojih usluga plasira na tržišta zapadne Europe, najviše u Francusku.

130

zaposlenih radi u 3D Labu, laboratoriju i edukacijskom centru osnovanom u svibnju 2016.

Wax up i Mock up
Doktor dentalne medicine Višeslav Šošić otkriva nam kako je prvi korak za bilo kakve protetske sanacije fotografiranje pacijenta. Fotografije služe digitalnom tehničaru da uz pomoć softwarea dobije pravi odnos u čeljusti pacijenta, te da dobije budući izgled lica, koji se također malo mijenja nakon intervencija.

3D Lab, digitalna dentalna medicina/M. Lukunic/PIXSELL

“Da bi pacijentu idući put mogli pokazati kako bi to moglo izgledati odmah u ustima, radimo niz radnji koje zovemo ‘wax up’, kako bismo potom napravili ‘mock up’ koji stavljamo pacijentu u usta – jedna je stvar kad se to vidi na modelu, a sasvim druga kad pacijent vidi u vlastitim ustima kako će na kraju intervencije izgledati.

Fotkamo lice i zube, odnosno osmijeh u različitim smjerovima, a nakon toga putem dentalnog skenera skeniramo zube kako bismo dobili digitalni otisak, koji pak šaljemo na server u laboratorij. Tamo se onda cijeli dizajn radi na ekranu, u CAD/CAM-u, te potom stroj odrađuje ostalo, te ovisno o materijalu ili glođe ili printa. Printaju se primjerice privremeni zubi, od jedne vrste plastike.

Tehničar finalni proizvod na kraju glazira, uglađuje, završava, ‘daje dušu’. Mi 99 posto toga, sve ono što možemo, radimo u punom cirkonu, da imamo samo jedan materijal bez spajanja. Ovakav proces daje nam niz prednosti, to su brzina, učinkovitost, kvaliteta rada te jednostavnija komunikacija sa zubnim tehničarima, kojima se potpuno mijenja način rada.

Vjekoslav Budimir/M. Lukunić/PIXSELL

Iako digitalna tehnologija smanjuje mogućnost ljudske pogreške, uloga doktora i tehničara je i dalje velika kroz sve faze, jer i dalje imamo fazu probe privremenih zuba kako bismo eventualno radili sve potrebne korekcije prije završnog rada”, pojašnjava nam Šošić koji je svoju ordinaciju u Jaski digitalizirao prije 4 godine, ugradivši skener 3Shape koji spada u tri najbolja uređaja u svijetu.

Priznaje da većina njegovih kolega radi “po starom” jer se radi o ulaganju od nekoliko desetaka tisuća eura, što je mnogima puno, iako se time dugoročno čak i štedi na nabavci nekih materijala.

I zaista, kad ulazimo u 3D Lab, mislimo da smo pogriješili i da smo u nekoj IT firmi, te očekujemo laboratorij tamo negdje iza još nekih vrata. Dočekuju nas otac i sin, Vjekoslav i Luka Budimir, suvlasnici tvrtke koja se ovdje prostire na 1.500 kvadrata, i izgleda nam kao kombinacija ureda i manje tvornice.

Nema tu bijelih kuta i manualnih radnika, no sve je fino, uredno i najviše od svega, brzo i efikasno. Pogon radi od 0-24 a tehničari u dvije smjene, čime se omogućuje maksimalna učinkovitost i brz povrat ulaganja, pojašnjava nam Vjekoslav Budimir. A ulaganja premašuju 50 milijuna kuna i to bez novog prostora u zagrebačkom Chromosovu neboderu, kamo je laboratorij uselio početkom godine.

Luka Budimir/M. Lukunić/PIXSELL

Najveći izvoznici
Inače, 3D Lab je obiteljska tvrtka, pionir u uvođenju i korištenju digitalne tehnologije u dentalnoj medicini u Hrvatskoj, a biznis obitelji Budimir objedinjuje tri djelatnosti. Uz proizvodnju zuba bave se prodajom i edukacijom.

Sam 3D Lab bavi se uslugama za stomatološke ordinacije i za druge zubne tehničare, jer jedini u Hrvatskoj imaju strojeve za digitalnu proizvodnju, a konkurencije nemaju ni na nekim zapadnim tržištima, poput Francuske u kojoj realiziraju 50 posto prometa.

“Mi smo najveći izvoznici u dentalu u Hrvatskoj, te za razliku od onih koji pružaju usluge zdravstvenog turizma, naše usluge plasiramo u inozemstvo, odnosno izvozimo gotovi proizvod. Nama je Francuska na sekundu, oni nam šalju digitalne otiske i mi počinjemo raditi, a mi njima jednom tjedno aviopoštom šaljemo pakete s gotovim proizvodom. Radimo i Njemačku, Nizozemsku, Austriju, Sloveniju, a postrojenja imamo u Beogradu, Novom Sadu, Rijeci, Splitu, Imotskom”, otkriva nam Vjekoslav Budimir.

Doktor dentalne medicine Višeslav Šošić/M. Prpić/PIXSELL

Kad je 1998. osnovao prvu tvrtku, među prvima je koristio isključivo bezmetalnu keramiku pomoću press preći, a 2003. godine počinje digitalizirati poslovanje te time postaje pionir digitalnih tehnologija. Godinama je međunarodni predavač i predstavnik vodećih svjetskih proizvođača digitalne opreme u dentalnoj medicini.

3D Lab dentalni laboratorij i edukacijski centar osnovan je u svibnju 2016. god. spajanjem laboratorija Futura Dental i Dental Centra Grzela, uz Zagreb imaju svoje urede i u Beogradu te Podgorici, i zastupnik su 3Shape skenera za cijeli svijet i za zemlje bivše Jugoslavije.

Proizvodnju, prodaju i edukaciju podržava ukupno 130 zaposlenih, to su većinom zubni tehničari, no svoje mjesto je pronašao i primjerice jedan autolakirer koji radi na printeru.

Proces je takav da laboratorij dobiva 3D scan koji prvo ide u fazu 3D dizajna na računalu, iz toga ide dalje u proizvodnju na strojevima vrijednima i po nekoliko milijuna kuna. Budimir otkriva da je povrat ulaganja brz, a tajna je u volumenu i tome da su strojevi maksimalno iskorišteni.

Koliko Vjekoslav Budimir prati svjetske trendove vidi se na ogromnom zidu punom uokvirenih certifikata i diploma – priznaje nam da godišnje ide na većinu tečajeva koji se organiziraju u cijelom svijetu. Pojašnjava zašto digitalizacija još nije prodrla u hrvatsku dentalnu medicinu.

“Dio stomatologa i tehničara koji bi imao novac za ulaganje u digitaliju, još ne vjeruje da im je to potrebno i misle da je dovoljno to što već rade. Ostalima se to ne isplati, no to se mijenja u procesu okrupnjavanja koji je već započeo ne samo u svijetu, nego i u Hrvatskoj. Naša tvrtka ima još puno prostora za rast, očekujemo da nam se priključe i drugi tehničari koji vide svoju priliku s nama, jer mi imamo snagu za ulaganja koju oni sami nemaju”, zaključuje Budimir.

3D Lab, digitalna dentalna medicina/M. Lukunić/PIXSELL

Komentirajte prvi

New Report

Close