Hrvatske IT tvrtke imaju lijek za političarske muke

Autor: Bernard Ivezić , 26. siječanj 2016. u 22:01
Prvo e-glasovanje u Hrvatskoj obavljeno je prije godinu i pol, ističu u tvrtki Mobility/FOTOLIA

Zagrebačka tvrtka Mobility isporučila je prvi sustav za e-glasanje domaće proizvodnje.

Hrvatska IT industrija ima rješenja za probleme hrvatskih političara Tomislava Karamarka (HDZ), Slavka Muže (HKS) i Mladena Novaka (ORaH) koji su se javno potužili da su za parlamentarne izbore pokradeni za glasove birača. Domaće tvrtke poput Infobipa, MicroBLINK-a i Mobility informacijske tehnologije već su razvile tehnologije koje podržavaju ili u cijelosti nude sustave za elektroničko glasanje.

Mala zagrebačka tvrtka Mobility informacijske tehnologije isporučila je ORaH-u prije godinu i pol prvi sustav za e-glasanje domaće proizvodnje. Nino Strmo, direktor tvrtke Mobility, kaže da su nakon toga njihovo rješenje kupile dvije velike strane kompanije. "Zbog ugovora ne mogu navesti njihova imena, ali mogu reći da su u prehrambenoj i metalurškoj industriji", kaže Strmo. Interes je svojedobno iskazala i jedna velika slovenska politička stranka, ali na to Strmo nije imao komentara. Ističe pak da je tržište za sustave e-glasanja u stalnom porastu. Dodaje da tu globalno postoje velike prilike, dok se to tržište u Hrvatskoj tek uhodava.

 

16saveznih

država u SAD-u pri glasanju već koristi tehnologiju iz Hrvatske

"Upravo razgovaramo o jednom velikom poslu u Hrvatskoj, a u međuvremenu predano radimo na razvoju, gdje smo uz web rješenje napravili Andorid i iPhone aplikaciju te planiramo i onu za Windows Phone platformu", kaže Strmo. Tvrtka MicroBLINK uspješnog domaćeg poduzetnika Damira Sabola razvila je pak softver koji bilo koji iPhone, iPad i Andorid mobitel i tablet pretvara u najbrži skener osobnih dokumenata na svijetu. Tu tehnologiju koristi američki proizvođač inovativnih sustava za izbore KnowInk. Tako se Sabolov softver koristio u kontroli regularnosti već nekoliko izbora za Senat te će se koristiti i na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u.

Takav sustav koristi 16 američkih saveznih država, uz ostalo, Illinois s gl. gradom Chicagom. Nadalje, najveća hrvatska IT tvrtka Infobip, koja ima 700 zaposlenih i urede na pet kontinenata, razvila je uslugu dvostruke autentifikacije preko mobitela, poznate po tome što je koriste tvrtke poput Googlea, Facebooka i WhatsAppa, a s kojim čak i banke provjeravaju jeste li stvarno za bankomatom u Nigeriji s kojeg želite podići cijelokupan iznos raspoloživ na vašem tekućem računu. I dok se sustavi za e-glasanje sve češće koriste u korporativnom svijetu, u politici zasad samo Estonija revno ustrajava na mobilnom i inom elektroničkom glasanju.

U SAD-u takvi IT sustavi mahom asistiraju u prebrojavanju glasova, što je ove godine najveća pritužba političara. Dražen Oreščanin iz CISEx-a kaže da su prethodna dva izbora za "softverašku vladu" obavili e-putem. "Ove godine takvo nam je rješenje donirala članica HSM Informatika", kaže Oreščanin. Nikola Dujmović, čelnik SPAN-a, ističe da je e-glasanje jedan od ciljeva digitalnog društva. "Hrvatske tvrtke bez problema mogle bi odgovoriti na taj izazov, no barijere primjeni tehnoloških rješenja još su previsoke da bismo odmah skočili na e-glasanje", zaključuje Dujmović.

Komentirajte prvi

New Report

Close