Hrvatska tvrtka postala pružatelj usluga za europsku znanstvenu zajednicu

Autor: Lucija Špiljak , 09. ožujak 2021. u 13:50

Cilj projekta je ubrzati usvajanje rada u cloudu kroz okupljanje pružatelja cloud usluga te istraživačke i obrazovne zajednice, putem “ready-to-use” ugovora.

ICT tvrtka Setcor postala je jedini hrvatski pružatelj usluga za europsku znanstvenu zajednicu u 32 zemlje putem OCRE projekta (The Open Clouds for Research Environments project). Cilj projekta je ubrzati usvajanje rada u cloudu kroz okupljanje pružatelja cloud usluga te istraživačke i obrazovne zajednice, putem “ready-to-use” ugovora. Osim Setcora neke od uključenih platformi omogućavaju vodeće svjetske i europske tvrtke kao što su Google, Microsoft, Amazon, IBM, Oracle i T-Systems.

Direktor prodaje tvrtke Setcor Krešimir Jurić istaknuo je kako su cloud rješenja idealna za istraživačku i obrazovnu zajednicu jer svim uključenim institucijama omogućavaju alate potrebne za znanstveni rad. “OCRE će moći koristiti više od 10.000 institucija koje će se tako u potpunosti posvetiti svojoj primarnoj djelatnosti, poput razvoja novih tehnologija ili lijekova, umjesto da traže i odabiru odgovarajuće ICT usluge. Setcor ima iskustvo u pružanju takvih usluga, a već je četiri godine dio GÉANT-a, europske akademske računalne mreže”, rekao je Jurić.

Znanstvenici iz zemalja poput Švedske, Švicarske, UK-a, Austrije i Francuske moći će koristiti Setcorove IaaS (infrastruktura kao usluga), PaaS (platforma kao usluga) i SaaS (softver kao usluga). To uključuje korištenje kompletne računalne infrastrukture; od servera do podatkovnog centra bez ulaganja u vlastitu opremu, korištenje aplikacije bez brige za licence te održavanje i platformu za razvoj web aplikacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close