Hrvatska se može pohvaliti razvojem IT industrije, a pogotovo dvjema tvrtkama koje spadaju u sam vrh

Autor: PD VL native tim , 30. studeni 2021. u 09:48
Foto: Native

S hrvatskim IT tvrtkama konkuriramo na globalnom tržištu, a predviđa se i njihov daljnji razvoj.

Napredak tehnologije i digitalizacija su postulati četvrte industrijske revolucije u kojoj se društvo upravo nalazi. U idućih nekoliko godina, četvrta će industrijska revolucija biti zaslužna za otvaranje čak 97 milijuna novih poslova, prema istraživanju The Future of Jobs Svjetskog ekonomskog foruma. Svaki će drugi zaposlenik morati usvojiti nove vještine kako bi neke od novonastalih poslova bio kompetentan obavljati, a do 2030. godine potreba za tehnološkim vještinama porasti će oko 60 posto. Tako će modernizacija neke od industrija promijeniti gotovo do neprepoznatljivosti, a jedan je sektor koji će se posebno istaknuti.

Jedno od područja kojima se predviđa vrtoglav razvoj su informacijske i komunikacijske tehnologije, ali i IT industrija. Samo će se u ICT tehnologiji do kraja desetljeća otvoriti oko 450 tisuća radnih mjesta, a neka od njih biti će, primjerice, specijalist za umjetnu inteligenciju i strojno učenje ili pak specijalist za digitalnu transformaciju.

Vidljiv konstantan rast

IT industrija jedna je od najpropulzivnijih, prema pisanju raznih medija, a veliki IT boom doživljava i Hrvatska sa svojim IT tvrtkama. To nije čudno, budući da je IT sektor jedan od najkonkurentnijih u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Među hrvatskih poduzetnicima, skoro 10 posto njih usmjereno je na IT sektor koji je samo prošle godine dosegao prihode od 14.6 milijardi kuna, i to bez izvoza čija je vrijednost bila 5.3 milijarde kuna. Što se izvoza tiče, rast je to od gotovo 400 milijuna kuna godišnje. Također, udio izvoza u prihodima po prvi je put bio veći od onoga na domaćem tržištu i iznosio 53 posto.

IT sektor zapošljava velik broj ljudi, a usto ostvaruje i prihode u vrtoglavim iznosima

Ovom sektoru profitabilnost i dalje raste, iako je suočen s padom troškova prodane robe te istovremenim povećanjem ostalih poslovnih prihoda. Rezultat je takav zato što se struktura prodaje promijenila pa tvrtke prodaju više usluga, a kako je tako prodano manje hardvera, smanjila se nabavna vrijednost prodane robe.

Plaće u ovom sektoru također su se povećale pa je prošle godine prosječna neto plaća iznosila više od 10 tisuća kuna. Porastao je i neoporeziv dio isplata za djelatnike, a broj zaposlenih uvelike se izmijenio zbog stanke uzrokovane pandemijom. Unatoč tome, samo u IT-u u Hrvatskoj prošle je godine zaposleno 920 ljudi. Konkretnije članice CISEx- a, hrvatske nezavisne udruge izvoznika softvera, prethodne su godine imale prosjek od 8.196 zaposlenika.

Uskoro izlazi 4. analiza hrvatske IT industrije koja obuhvaća analize za 2020. godinu, a dosad je prethodna pokazala da osim izuzetne razine otpornosti na krizu, hrvatska IT industrija je rasla za čak četiri puta brže od hrvatskog BDP-a.

Hrvatska nikako ne zaostaje

Ovdje svakako dominiraju IT odlikaši, Nanobit koji na globalnom tržištu konkurira u razvoju mobilnih igara, kojeg je preuzeo švedski Stillfront za 148 milijuna dolara. Naime, što se izvoza tiče, Nanobitov udio u CISEx-u prešao je 14 posto, a odmah potom s udjelom od 11.7 posto slijedi tvrtka Infobip. On pak je baziran na IT i telekomunikacijske usluge, također na globalnoj razini.

Gaming industrija ima dobar dio kolača u IT svijetu, a razvoj je u ovoj industriji vidljiv od samog početka

Upravo je Infobip prošle godine ostvario jednu od najznačajnijih investicija koja je iznosila više od 200 milijuna dolara. Od onda, tempo investicija samo se ubrzavao, a kako i stoji u CISEx-ovom izvješću, to je ostvareno konstantno dobrim rezultatima koje izvoznici softvera postižu iz godine u godinu.

Zbog odličnog poslovanja obje tvrtke, prošle godine je prodaja Nanobita švedskoj tvrtki bila gospodarski događaj godine, a u kategorij za gospodarstvenika godine nominirani su upravo njegovi osnivači. Tu su veliku titulu osvojili na godišnjoj dodjeli Poduzetnika godine u organizaciji EY Hrvatska. S druge strane, Infobipovi osnivači su na kraju dobili titulu gospodarstvenika godine. Infobip se može pohvaliti da je uistinu „prvi hrvatski jednorog“, odnosno tvrtka čija vrijednost danas premašuje čak jednu milijardu dolara.

S ovim tvrtkama na čelu, Hrvatska se može svrstati u vrh svjetske IT industrije, a u dobu tehnoloških promjena i modernizacije, ona neće biti samo sljedbenica velikih igrača, već će i sama sudjelovati u oblikovanju izgleda novog digitalnog doba te hrvatskog gospodarstva.

Ljudski resurs ipak je najvažniji

Ipak, za sav napredak i modernizaciju i dalje je odgovoran najvažniji resurs gospodarstva – onaj ljudski. Razvoj IT industrije tako leži na poduzetničkom poslovanju koje je temelj gospodarstva svake države, a baš je tvrtka Ernst & Young prepoznala potencijal na hrvatskoj sceni.

EY Poduzetnik godine program je koji se održava u više od 60 država diljem svijeta, a u Hrvatskoj već od 2014. godine. Inicijativom nagrađuje uspješne poduzetničke priče i potiče na daljnje stvaranje i razvoj. Prijave za nagradu EY Poduzetnik godine 2021. trenutno su otvorene, a osim samih poduzetnika, nominirati ih može i netko iz okoline.

Sadržaj nastao u suradnji s EY Hrvatska.

New Report

Close