‘Hrvatska je jedna od rijetkih država koja i proizvodi i dizajnira rješenja za kritičnu digitalnu infrastrukturu’

Autor: Lucija Špiljak , 30. prosinac 2021. u 22:00
Igor Grdić/PD

Igor Grdić, Country manager za CEE regiju i član Uprave tvrtke Vertiv Croatia, o uspjesima u Hrvatskoj u 2021. te očekivanjima i planovima u idućoj godini.

Osim otvorenja novog proizvodnog pogona u Rugvici u blizini Zagreba, Vertiv Croatia ovu će godinu pamtiti po otvorenju novog podatkovnog centra A1 u Zagrebu, vrijednog 11 milijuna eura, za čije su opremanje i izgradnju bili zaduženi.

Uz poslovne iskorake pohvalili su se i humanitarnim radom – donirali su opremu za otvorenje novog STEM centra u Glini kako bi najmlađi mogli razvijati svoje vještine, a područnoj školi Lozovac u blizini Šibenika donirali su 11 klima uređaja u suradnji s NP Krka i Honda Marinama.

Trenutačno zapošljavaju 437 osoba, a s kontinuiranim rastom očekuju i povećanje tog broja. O planovima tvrtke Vertiv Croatia, tržištu podatkovnih centara u Hrvatskoj i trendovima u 2022. govori Igor Grdić, član Uprave i Country Manager za srednjoistočnu Europu (CEE).

U blizini Zagreba, u Rugvici, otvorili ste novi proizvodni pogon za integrirana modularna rješenja, koji podržava poslovanje u cijeloj EMEA regiji čiji je dio i Hrvatska. U kojoj je fazi novi pogon?
Otvorenje novog proizvodnog pogona bio je za nas vrlo važan poslovni korak. Ova investicija od 10 milijuna eura u narednih nekoliko godina ključna je za zapošljavanje i usavršavanje novih stručnjaka, ali i tehnološki razvoj Hrvatske.

Novi pogon u Rugvici može se pohvaliti s najnovijim tehnologijama, proizvodnim procesima, alatima i laboratorijima za testiranje. Osmišljen je tako da može pružiti široki spektar prefabriciranih modularnih rješenja, kabelskih postaja koje pokreću internet spajajući svijet pa sve do podatkovnih centara prema specifičnim zahtjevima kupaca.

Ovaj proizvodni pogon dokaz je naše ustrajnosti prema inovativnosti i rastu. Njime smo osnažili poslovanje u EMEA regiji jer smo Hrvatsku utkali u kartu Europe kao mjesta od kojeg se ne distribuiraju samo suvremena rješenja za kritičnu digitalnu infrastrukturu, nego i proizvodi.

I sam dizajn modularnih podatkovnih centara se radi i u Hrvatskoj na čelu s globalnim dizajnerskim timom, čime je naša zemlja jedna od rijetkih koja ne samo da proizvodi, nego i dizajnira te pušta u rad rješenja direktno za kupce.

Zato je Hrvatska itekako važna u digitalnoj transformaciji Europe, a naši klijenti su tvrtke i organizacije koje su u potrazi za rješenjima vezanima uz podatkovne centre i digitalnu infrastrukturu.

A1 Hrvatska je za izgradnju novog podatkovnog centra u Zagrebu, najmodernijeg u regiji, koristila Vertivovu tehnologiju. Koliko su danas kompanije svjesne važnosti fizičke infrastrukture i sigurnosti podataka? Očekujete li razvoj tržišta u Hrvatskoj i kakvo je ono u usporedbi s razvijenim državama?
Kao krajnji korisnici i kupci, često uzimamo stvari zdravo za gotovo u svijetu digitalnih tehnologija. Svaki dan provodimo sate i sate na internetu, što poslovno, što privatno. Da bi sve funkcioniralo besprijekorno, netko se time mora baviti, a mi kao tvrtka svojim digitalnim rješenjima upravo osiguravamo temelje interneta.

Osim toga, podatkovna infrastruktura pruža podršku i za ostale naše svakodnevne poslove, kao što su razmjena e-mailova, cloud servisi tvrtki u kojima radimo, usluge koje koristimo i slično. Oni koji su se našli na potresom pogođenim područjima sigurno se mogu i prisjetiti kakav osjećaj panike je stvorio pad mreže, zbog čega nismo mogli kontaktirati najmilije.

Zato je važno da je nova digitalna infrastruktura, poput A1 podatkovnog centra koji može izdržati potres od čak 9 po Richteru, dodatno osigurana kako ne bi došlo do pada temelja naših “života”. Hrvatska ima mjesta za napredak što se tiče tržišta data centara jer ima nekoliko ključnih potencijala.

Osim dostupne infrastrukture koja se može prenamijeniti u podatkovne centre, i geografija igra veliku ulogu, poput hladnijih obronaka Velebita čime se ostvaruje prirodno hlađenje.

Nadalje, postoji i velik proizvodni potencijal, a strateški položaj Hrvatske u regiji itekako igra ulogu u distribuciji. Neke države, poput Estonije i Poljske s kojima se možemo mjeriti, prestigle su nas u nekim segmentima, ali utrka je tek započela.

Ove godine Vertiv je pokrenuo niz roadshow događanja “Keep IT Running”. Koji je bio cilj i o čemu se govorilo kad je u rujnu stigao i u Hrvatsku?
Koji su trendovi pred nama? “Keep IT Running” je naziv naše krovne kampanje s kojom se promoviramo u svijetu i pokušavamo približiti na jednostavan način temu podatkovnih sustava javnosti.

Unutar kampanje organiziramo i međunarodni roadshow čiji je cilj okupiti ključne dionike i kupce s našim stručnjacima na jednom mjestu. Na roadshowu smo naravno predstavili svoja rješenja i tehnologije, ali se govorilo i o ulozi podatkovnih centara i različitih tehnologija u svakodnevici, kao i o novim trendovima.

Baš nedavno smo globalno predstavili svoje izvješće o trendovima u podatkovnim centrima za 2022. godinu, gdje smo kao ključne točke razvoja istakli klimatsku održivost, integriranost rješenja te brzu instalaciju.

I industrija podatkovnih centara na razini EU ima svoje ciljeve za smanjenje zagađenja, a svakim danom se otkrivaju novi načini kako efikasno održavati podatkovni centar koristeći što više prirodna rješenja s manjom potrošnjom energije.

S kakvim poslovnim rezultatima zaključujete ovu godinu i što od Vertiva možemo očekivati u 2022. godini?
I prošle godine ostvarili smo izvrsne poslovne rezultate unatoč pandemiji, a ove godine nastavili smo tim tempom. Ponosni smo na ono što smo uspjeli napraviti, a na tome trebamo zahvaliti naporima i inovativnosti naših zaposlenika, koji su bili spremni riješiti svaki poslovni izazov.

Kada osiguravamo temelje interneta, to je velik zadatak za sve nas u doba distanciranja i virtualnih razgovora.

U 2022. očekujemo nastavak rasta, gdje će nam tehnološki prioriteti biti učinkovitiji poslovni procesi i automatizacija postojećih jer Hrvatsku planiramo dodatno osnažiti kao regionalnog lidera na području podatkovnih centara.

Komentirajte prvi

New Report

Close