Hrvatska dobila prvu mrežu hardverskih predinkubatora

Autor: Bernard Ivezić , 26. svibanj 2019. u 22:01
U Hrvatskoj je podršku Fablab zajednice već dobio i MAKERBuino Alberta Gajšaka/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Vlastite hardverske predinkubatore, Fablabove, u idućih godinu dana razvit ĆE FER, FSB, FERIT, te gradovi Zagreb i Zadar.

Hrvatski startup ekosustav u idućih će godinu dana postati bogatiji za još jedan komad infrastrukture  – hardverske predinkubatore, a koji su na Zapadu poznati pod nazivom Fablab.

Od Fablabova se očekuje da će postati rasadnici budućih IoT, elektroničkih i drugih hardverskih startupa, a koji će potom ulaziti u postojeći startup ekosustav, kojeg već čine inkubatori, akceleratori te cijela popratna financijska i ina infrastruktura. U Zagrebu je deset tehničkih i umjetničkih fakulteta iz cijele Hrvatske, uz podršku gradova Zagreba i Zadra te domaće udruge Fablab upravo osnovalo hrvatsku mrežu Fablabova.

Besplatno prototipiranje
Krešimir Čanić, član udruge Fablab kaže da se na ovaj način mladima u Hrvatskoj želi omogući da realiziraju svoje hardverske ideje i prije nego one postanu komercijalno zanimljive startup zajednici. Dodaje da je zato ta inicijativa posebno zanimljiva fakultetima i školama. "Među osnivačima mreže Fablabova u Hrvatskoj su osiječki FERIT, zatim Grad Zadar koji gradi vlastiti Fablab nedaleko Gradske knjižnice kao i Grad Zagreb koji s Arhitektonskim fakultetom gradi Fablab u Sesvetama.

Tu su i drugi fakulteti poput FER-a i FSB-a u Zagrebu, a svi oni, uz našu podršku, žele jačati kapacitete svojih Fablabova", kaže Čanić. Hardverske predinkubatore začeo je prije 18 godina američki MIT koji je napravio prvi "fabrication laboratory" ili skraćeno Fablab, odnosno digitalni proizvodni laboratorij. Drugim riječima, na jednom mjestu MIT je izgradio digitalnu mini-tvornicu opremljenu 3D printerima i drugim strojevima za brzo prototipiranje hardverskih proizvoda. I sve to sljedeći principe open-sourcea, DIY i makers pokreta.

Cilj decentralizacija
Čanić kaže da je Fablab u međuvremenu postao globalni pokret, čiji razvoj potiču čak i američka vlada te Europska komisija. U Hrvatskoj, podršku od ove zajednice već su dobili startupi poput STEMI-ja i MAKERbuina. Čanić kaže da sad to žele približiti što većem broju mladih, i to kako bi se mogli besplatno kreativno izraziti pomoću tehnologije.

"U Osijeku je postojao Mini Maker Faire, koji je okupljao Fablab zajednicu, a kako se ugasio odlučili smo u Zagrebu napraviti prvi Maker Faire u regiji te potaknuti i Osijek i Zadar da naprave vlastite, neovisne Mini Maker Fairove, jer cilj nam je što više neovisnih inicijativa s obzirom da je smisao naše zajednice u decentralizaciji", zaključuje Čanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close