Hrvatice razvile aplikaciju koja je jedinstvena u svijetu

Autor: Josipa Ban , 29. studeni 2022. u 14:14
29.11.2022., Zagreb - Medijski briefing tvrtke Meddox u prostorijama agencije 404. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Maja Bogović i Vesna Babić razvile su aplikaciju Meddox za upravljanje zdravstvenom dokumentacijom. U kratkom vremenu aplikaciju je počelo aktivno koristiti 10 tisuća ljudi, primile su investiciju od 1,5 milijuna kuna te najavljuju novu rundu financiranja za koju već imaju potencijalnog investitora. Plan je naravno osvojiti svijet ali i olakšati ljudima brigu o zdravlju.

Meddox, domaća aplikacija za čuvanje i upravljanje zdravstvenom dokumentacijom, privlači sve veći broj korisnika. U početnoj fazi razvoja Meddox je prikupio više od 10 tisuća aktivnih korisnika te je u aplikaciji već pohranjeno više do 40 tisuća zdravstvenih parametara. No ambicije su dvije osnivačice i pokretačice aplikacije, Maje Bogović i Vesne Babić, daleko veće.

Cilj im je u sljedećoj godini doći do 50 tisuća korisnika kao i proširiti se na tržište Slovenije i Njemačke. Usto, mlade poduzetnice koje su nedavno primile investiciju od 1,5 milijuna kuna ulažu u njen daljnji razvoj.

“U razvoju Meddoxa vodile smo se prevencijom i kontrolom zdravlja. Razumijevanje je zdravstvenih podataka ključ zdravijeg života”, poručila je Vesna Babić, osnivačica i članica Uprave Meddoxa s konferencije na kojoj je predstavljen razvoj i potencijal aplikacije. Dodala je pritom da neka istraživanja pokazuju da je čak 47 posto Europljanja, odnosno oko 35 milijuna, zdravstveno nepismeno.

“To je zapravo komunikacijska platforma koja korisnicima omogućuje ne samo da upravlja svojom zdravstvenom dokumentacijom već da istu i razumiju”, ističe Babić, dodajući da aplikacija vodi i na zdravstveni rječnik kako bi korisnicima omogućili bolje razumijevanje zdravstvenog stanja.

Meddox, naime, ne nudi samo mogućnost pohrane zdravstvene dokumentacije već mnogo više. Aplikacija tako prepoznaje zdravstvene parametre i ostale vrijedne informacije s najrazličitijih nalaza te tako omogućuje pametne zaključke o zdravlju. I to ne samo korisnicima aplikacije, odnosno pacijentima, već i njihovim liječnicima, a u konačnici zdravstvenom sustavu.

“Nitko to još nije napravio na ovaj način pa je naš potencijal rasta ogroman, posebno unutar EU-a gdje su zdravstveni sustavi slični zbog čega vrlo brzo možemo skalirati poslovanje”, istaknula je Maja Bogović, suosnivačica i članica Uprave Meddoxa.

Dodatnu vrijednost aplikaciji daje široki tim koji je radio na njezinom razvoju, od udruga pacijenata, farmaceuta do profesora biokemije. Aplikaciju je pak izradila osječka IT tvrtka Factory, a naglasak je bio na jednostavnosti korištenja i unošenja dokumentacije, objasnile su na konferenciji Bogović i Babić.

Njihov suradnik na području analitike podataka Pero Hrabač, profesor na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, objasnio je da je s 10 tisuća aktivnih korisnika stvorena iznimno kvalitetna baza podataka koja omogućuje istraživanja budući da je reprezentativna za opću populaciju u Hrvatskoj. “Aplikacija osigurava benefite na tri razine – za korisnike, profesionalce u zdravstvu te cijeli zdravstveni sustav. Korisnici omogućuje praćenje promjene vrijednosti nalaza, a time i pojavu i razvoj određenih dijagnoza. Liječnici pak dobivaju sistematiziran pristup podacima, a zdravstveni sustav prosječne podatke o stanju populacije, plus informiranije i zdravstveno educiranije građane”, objasnio je Hrabač dodavši da bi CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav RH) od ovoga mogao imati velike koristi ako nadležno Ministarstvo za to pokaže interes.

A interes za aplikaciju koja je, i ostat će, naglašavaju osnivačice, besplatna, pokazali su investitori. Poslovni anđeli, supružnici Igor Čičak i Gordana Gregurić Čičak te Tomislav Matić, uložili su 1,5 milijuna kuna. Interes je pokazao i Raiffeisen Steiermark kada je Meddox bio dio akceleracijskog programa u Grazu. Ovaj će investitor pak morati čekati drugu rundu financiranja, koju osnivačice najavljuju za sredinu sljedeće godinu. Do tada bi, vjeruju Bogović i Babić, i sama aplikacija trebala postati profitabilna.

U međuvremenu nastavljaju raditi na razvoju Meddox aplikacije koja bi do kraja godine trebala dobiti dvije nove funkcionalnosti – podsjetnik na potrebu odlaska na sistematske i preventivne preglede te podsjetnik za uzimanje terapija.

No planova je i mogućnosti njezinog razvoja uistinu mnogo (od korištenja AI i razvoja dijagnostike), kao što je i potencijala širenja jer njihovo je tržište, s ovom jedinstvenom platformom, cijeli svijet.

Komentirajte prvi

New Report

Close