Hrvati genetski otporniji na koronu od Talijana i Španjolaca?

Autor: Poslovni.hr , 05. svibanj 2020. u 14:26
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Genetske razlike objašnjavaju zašto su neke zemlje više pogođene pandemijom koronavirusa, tvrde belgijski znanstvenici sa Sveučilišta Gent, koji su istražili zašto je smrtnost od Covida-19 veća u zapadnoj Europi.

Oni su proveli zanimljivo istraživanje o povezanosti zemljopisne distribucije jednog gena, tzv. ACE1 D (polimorfizam gena ACE1) i Covida-19 u 25 zemalja sjeverne Afrike, Azije i Europe, uključujući i Hrvatsku, piše LaLibre, a prenosi Jutarnji list. Belgijski su znanstvenici pokazali da je 48 posto varijabilnosti u prevalenciji bolesti povezano s učestalošću gena ACE1 D u populaciji.

SARS-CoV-2 koristi svoj membranski protein S za vezanje na stanične receptore u našem tijelom, a u svome prodoru u stanicu virus se oslanja na receptor ACE2. No, istraživanja pokazuju da je gen ACE1 D povezan s niskom ekspresijom receptora ACE2. Kao rezultat toga, stanice sadrže manje receptora koji omogućuju infekciju koronavirusom. Zanimljivo je da se učestalost gena ACE1 D u populaciji razlikuje od zemlje do zemlje, posebno u Europi.

‘Što više stanovnika ima gen ACE1 D, to je manje infekcija i smrtnih slučajeva zabilježeno u toj zemlji. Primjerice, ACE1 D je češći na istoku Europe. Istovremeno, možete vidjeti kako se ozbiljnost epidemije Covida-19 smanjuje kako se krećete iz zapadne u srednju i istočnu Europu. Da bismo se efikasnije borili protiv virusa, trebali bismo obratiti mnogo više pozornosti na to tko živi u tim zemljama te kako se te populacije genetski razlikuju’, rekao je za portal Reddit prof. Joris Delanghe sa Sveučilišta Ghent i jedan od autora studije, prenosi Jutarnji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ma ne. To je zato jer je Capak zabranio tenis, ping-pong, pikado, ribolov, kuglanje, skole, vrtice, frizere, uveo propusnice, rekao da maske nemaju smisla, pa onda rekao da imaju, dozvolio mise kako bi vjernici molili za ozdravljenje, zabranio rad nedjeljom i ostale gluposti…

New Report

Close