HAKOM je koordinator Zakona o digitalnim uslugama

Autor: Tanja Ivančić , 18. veljača 2024. u 22:00
Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a FOTO: D. Višnjić/PIXSELL

DSA se primjenjuje na sve internetske posrednike i platforme u Uniji.

Vlada je u četvrtak imenovala Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti – HAKOM, Koordinatorom za digitalne usluge RH, sukladno EU zakonodavstvu, odnosno Aktu o digitalnim uslugama koji se počinje primjenjivati od 17. veljače 2024 u Europskoj uniji.

Akt o digitalnim uslugama (DSA) predstavlja sveobuhvatan skup novih pravila kojima se uređuju odgovornosti pružatelja digitalnih usluga, a njegov cilj je stvaranje sigurnijeg i pravednijeg internetskog okruženja, stoji u vijesti na stranicama HAKOM-a.

DSA se primjenjuje na sve internetske posrednike i platforme u Uniji. Njime se osigurava jednostavan način prijavljivanja nezakonitog sadržaja, snažnija zaštita osoba pogođenih uznemiravanjem na internetu, transparentnost u pogledu oglašavanja te zabrana određenih vrsta ciljanog oglašavanja, jednostavni mehanizmi za podnošenje pritužbi i pojednostavljene odredbe uvjeta poslovanja.

Koordinator ima ključnu ulogu u provedbi Akta te koordinira aktivnostima na nacionalnoj razini i surađuje s drugim nacionalnim nadležnim tijelima, te Europskim odborom za digitalne usluge i Europskom komisijom. Usto ima istražne i izvršne ovlasti. Zakon o provedbi DSA trenutačno je u postupku donošenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close