Grad Zagreb za razvoj ovih proizvoda osigurao je 800.000 kuna, evo kako se prijaviti

Autor: Lucija Špiljak , 21. rujan 2021. u 14:56
Frane Šesnić, direktor Zicera na kojem je predstavljen projekt Sache/EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Edukacijska, mentorska, promocijska i infrastrukturna podrška. Prijave su otvorene do 14. listopada.

Zagrebački inovacijski centar (ZICER) otvorio je prijave za šestu generaciju Startup Factoryja, akceleracijskog programa koji ubrzava razvoj tehnološki orijentiranih timova i startupova. Pomaže u validaciji, izlasku na tržište i pristupanju prvim kupcima i ulagačima, uz edukacijsku, mentorsku, promocijsku i infrastrukturnu podršku.

ZICER je Startup Factory pokrenuo prije šest godina, a dosad je kroz njega uspješno prošlo 76 timova. Najboljih 28 startupova ostvarilo je i bespovratnu financijsku podršku za razvoj tehnoloških proizvoda u iznosu većem od 3,5 milijuna kuna.

Od Europe do Izraela ZICER je prepoznat kao jedan od najboljih svjetskih inovacijskih ekosustava, a Startup Factory kao akcelerator koji stvara tržišno održive startupove.

Prijave

Program je intenzivan i natjecateljskog je karaktera. Svi izabrani sudionici dobit će znanje kroz radionice, predavanja i mentoriranje, a najbolji i financijsku podršku Grada Zagreba iz ukupnog fonda od 800.000 kuna.

Prijaviti se mogu timovi ili novi startupovi koji razvijaju visokotehnološka rješenja i okupljaju od dvoje do sedmero članova komplementarnih znanja. Prihvatljiva su sva inovativna i disruptivna tehnološka rješenja, a glavna preporučena područja su zdravlje i kvaliteta života, energija i održivi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost i kibernetička sigurnost, hrana i bio-ekonomija, edukacija, robotika, fintech, turizam i umjetna inteligencija.

Prijave su otvorene do 14. listopada 2021.

Nakon zatvaranja prijava slijedi selekcijski proces koji uključuje evaluaciju prijavnog obrasca od strane stručnog povjerenstva i intervju. U Program će ove godine biti izabrano 12 timova nakon čega slijedi intenzivan rad. Startup Factory završava velikim finalom 23. studenoga na startup konferenciji Zagreb Connect.

Uspjeh nakon programa

Direktor ZICER-a i inicijator Startup Factoryja Frane Šesnić kaže kako takav program zahtijeva brze i konkretne rezultate, te da više od 90% startupova koji su prošli program danas uspješno posluje.

„Intenzivna podrška koju kroz ovaj program pružamo budućim startupovima osigurava napredak u kratkom vremenu. Za njih je Hrvatska malo tržište. Oni osvajaju svijet“, istaknuo je Šesnić.

Projekt podržava i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Grad Zagreb je za razvoj inovativnih tehnoloških proizvoda osigurao 800.000 kuna.

„Zagreb i Hrvatska imaju obrazovane, vrijedne i pametne ljude koji su pokazali kako proizvode koje razvijaju lokalno uspješno monetiziraju na globalnoj razini. Priliku za lakši razvoj sada dajemo novoj generaciji koja ima tehnološku ideju, ali joj nedostaje poduzetničkih kompetencija i financijskih sredstava za brži razvoj. Pozivam sve s jakom ambicijom i voljom za rad da se prijave u program koji će im otvoriti vrata startup uspjeha”, rekao je Tomašević.

Iskustva iz prve ruke

Startup Oil Gels je lani pboijedio na Startup Factoryju, a za razvoj su ostvarili 150.000 kuna. Osnivačica i direktorica Nataša Šijaković Vujičić kaže kako se od programa može profitirati u poslovnom ali i ljudskom smislu radi pozitivne i poticajne energije među timovima.

„Nakon 15 godina znanstveno istraživačkog rada postalo je jasno da je došao trenutak kad izum iz znanstvene sfere treba pronaći put do investitora, potencijalnih kupaca te u konačnici do krajnjih potrošača. Prijavili smo se na Startup Factory, sudjelovali i pobijedili. Ovaj program je našem timu omogućio odličnu edukaciju u poslovnom pogledu, usavršavanje vještina komunikacije i sasvim novi pogled na sam izum. Ako vjerujete u svoj izum ili ideju, svakako se prijavite na Startup Factory. Ondje ćete kroz intenzivnu podršku stručnjaka iz raznih područja osvijestiti stvarni potencijal i mogućnosti koje vam se pružaju“, istaknula je Šijaković Vujičić.

‘Naš bi put inače bio duži, sporiji i teži’

Filip Hercig osnivač je startupa Mundus Technologies koji se bavi proizvodnjom igraćih konzola koje uz pomoć mobitela postaju univerzalne platforme za društvene igre. Za razvoj svoje inovacije Hercig je 2018. ostvario 160.000 bespovratnih kuna, danas se njegove edukativne igre koriste u 60-ak škola u Hrvatskoj, a zahvaljujući uspješnoj Kickstarter kampanji, on i njegov tim proizvod su prodali u više od 22 zemlje svijeta.

“Startup Factory je odlična inicijativa koja mladim timovima i firmama daje priliku razviti, usavršiti te naposljetku i plasirati proizvod na tržište. Naš Mundus je sudjelovanje u programu ubrzalo 3 puta. Vjerujemo da bi bez podrške ZICER-ovih mentora i financijske podrške Grada Zagreba naš put bio puno duži, sporiji i teži”, rekao je Hercig.

Komentirajte prvi

New Report

Close