FOTO: Ovo je rješenje s kojim su FER-ovi robotičari pobijedili na prestižnom svjetskom natjecanju

Autor: Poslovni.hr , 06. ožujak 2024. u 10:51
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

FER-ov pobjednički tim sastoji se od stručnjaka iz Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) pod mentorstvom prof. Stjepana Bogdana i prof. Nikole Miškovića

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio je u veljači na uglednom međunarodnom natjecanju u robotici – MBZIRC (Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge), koji se svake dvije godine održava u Abu Dhabiju. Ovogodišnji cilj natjecanja bio je napraviti potpuno autonoman besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima. 

FER-ov pobjednički tim sastoji se od stručnjaka iz Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) pod mentorstvom prof. Stjepana Bogdana i prof. Nikole Miškovića. Vodila ga je dr. sc. Barbara Arbanas Ferreira

Većinom su radili u FER-ovim laboratorijima u Zagrebu gdje su pripremali i testirali svoja rješenja. Za sve veće testove i integraciju sustava, boravili su u Centru za morske tehnologije Pomorskog fakulteta u Rijeci, gdje su imali direktan pristup luci i moru za testiranje cjelokupnog sustava. 

Fakultet je nedavno posjetio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić te je prisustvovao prezentaciji rješenja s kojim je FER-ov tim pobijedio. Ministra i pratnju primili su dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, voditelj Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) prof. dr. sc. Nikola Mišković te voditeljica pobjedničkog FER-ovog tima dr. sc. Barbara Arbanas Pascoal Ferreira, a obišli su i laboratorij LABUST.

Komentirajte prvi

New Report

Close