Policijski robot povučen iz metroa u New Yorku, razlog je bizaran

Autor: Promo , 05. veljača 2024. u 11:08
Foto: Pixabay

Ovaj robot je bio dio vizije gradonačelnika New Yorka, Erica Adamsa, a koja se odnosi na “inovativne policijske tehnologije” koje će učiniti grad sigurnijim i “pametnijim”.

Sigurnosni policijski robot, kojeg je policija New Yorka uvela u službu kako bi patrolirao stanici metroa kod Times Squarea, više nije u funkciji, a to je dovelo do mnogih pitanja, kritika pa i memeova.

New Yorški metro je poznat po mnogo čemu osim po robotima, a čini se da će tako i ostati. Sigurnosni patrolni robot tamošnje policije, koji nalikuje na nešto između robota R2-D2 i Dalek, a koji je nazvan K5, trebao je patrolirati na stanicama metroa, otkrivati prijetnje i pomagati putnicima kojim je to potrebno. Ovaj robot je bio dio vizije gradonačelnika New Yorka, Erica Adamsa, a koja se odnosi na “inovativne policijske tehnologije” koje će učiniti grad sigurnijim i “pametnijim”.

Ipak, nakon kratkog i neimpresivnog boravka na stanici Times Square, robot je povučen iz službe, javlja Klixba.

K5 je prvi put predstavljen javnosti na konferenciji za medije u travnju 2023. godine, kada se kretao po bini i bljeskao svojim plavim svjetlima. Adams ga je hvalio govoreći da predstavlja “dobru investiciju”, koja će koštati grad samo dolara po satu, što je manje od prosječne satnice. Gradonačelnik je također pozirao za fotografiju s robotom praveći rukama oblik srca. Međutim, robot mu nije uzvratio jer nije imao “ni ruke ni emocije”.

S druge strane, K5 je izazvao pomiješane reakcije građana, neki su bili znatiželjni, dok je kod drugih izazivao nervozu. Također, neki su pokušavali stupiti u interakciju s robotom te su pritiskali gumbe za pomoć, drugi su radili selfie fotografije, dok je bilo i onih koji su ga vandalizirali, udarali nogama i bacali smeće na njega. Također, bilo je i onih koji su ga u potpunosti ignorirali, kao i ostale stvari u gradu.

Robot se suočio s tehničkim izazovima kao što je kretanje stepenicama, zaobilaženje prepreka i održavanje konstantnog rada. Policija je morala zadužiti policajce koji prate robota i njegove performanse, čime se izgubila svrha posjedovanja autonomnog uređaja.

Probni period na metro stanici Times Squarea je završen u prosincu nakon šest mjeseci, no od tada je robot stajao nepomično u izlogu, staklom odvojen od javnosti.

Glasnogovornik policije je kazao da je testni program završen te da traje procjena rezultata, ali nije rekao hoće li će robot ponovo biti u funkciji ili pak vraćen proizvođaču Knightscopeu. Dodao je da gradonačelnikova administracija uvijek traži nove tehnologije u svrhu poboljšanja javne sigurnosti i uštede novca. Kazao je da je robot “radio” smjenu od ponoći do 6 sati ujutro te da gradske vlasti razmišljaju o narednim koracima.

Gradonačelnik je ranije rekao da robot neće koristiti tehnologiju prepoznavanja lica, kontroverznu funkciju koja je izazvala zabrinutost za privatnost i ljudska prava. Ipak, to nije smirilo kritičare koji su tvrdili da robot simbolizira opresivno i distopijsko stanje nadzora.

Komentirajte prvi

New Report

Close