FOTO: Nova nada da postoji rješenje za ogromne količine smeća u morima, po prvi put uređaj je uspješno obavio posao

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2019. u 15:00
Foto: Getty Images

Ogromni plutajući uređaj koji su dizajnirali nizozemski znanstvenici za čišćenje otoka plutajućeg smeća u Tihom oceanu, koji je tri puta veći od Francuske, uspješno je prvi put pokupio plastiku iz otvorenog mora.

Boyan Slat, tvorac projekta Ocean Cleanup, potvrdio je da je naprava zadržala krhotine iz onoga što je poznato kao Velika pacifička krpa smeća, piše The Guardian.

Uz sliku sakupljenog smeća, na kojoj je i automobilski kotač, Slat je napisao: „Naš sustav za čišćenje oceana sada napokon hvata plastiku, od jednotonskih mreža do sitnih mikroplastika! Usput, jel’ kome nedostaje kotač?"

Svake godine na moru se napusti ili izgubi oko 600.000 do 800.000 metričkih tona ribolovnog alata. Još 8 milijuna tona plastičnog otpada dolazi s plaža.

Oceanske struje dovele su ogroman dio takvog otpada na pola puta između Havaja i Kalifornije, gdje ga u nakupinu formira vrtlog struja. To je najveće nakupljanje plastike u svjetskim oceanima.

Ogromni sustav čišćenja dizajniran je tako da ne skuplja samo velike vidljive komade plastike i odbačene ribarske mreže, već i sitne komade plastike.

Plastična barijera koja pluta na površini mora ima zaslon dubok tri metra (10ft) ispod kojeg se želi zarobiti plutajuća plastika bez ometanja morskog života ispod površine.

Uređaj je opremljen satelitima i senzorima, tako da svoj položaj može prenijeti brodu koji će skupljati prikupljeno smeće svakih nekoliko mjeseci.

Govoreći na konferenciji za novinare u Rotterdamu, Slat je rekao: "Nakon što smo započeli ovo putovanje prije sedam godina, ova prva godina ispitivanja u neoprostivom okruženju otvorenog mora snažno ukazuje na to da je naša vizija dostižna."

Plan je da se uređaj sada poveća, kako bi mogao zadržati plastiku i do godinu dana prije nego što je potrebno preuzimanje.

U prethodnom ispitivanju prikupljanja koje je trajalo četiri mjeseca, naprava se raspala, a plastika nije prikupljena. Otada su u dizajn sustava uvedene promjene, dodavanjem "padobranskog sidra" za usporavanje kretanja uređaja u oceanu, omogućujući bržim plastičnim ostacima da doplutaju u sustav.

Posljednje ispitivanje počelo je u lipnju, kada je sustav lansiran u more iz Vancouvera. Projekt je započet u 2013. godini, a njegov je dizajn prošao kroz nekoliko značajnih revizija.

Komentirajte prvi

New Report

Close