FDA napokon zabranjuje sastojak gaziranih napitaka koji je štetan za zdravlje

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2023. u 12:13
Foto: Pixabay

Sastojak je već zabranjen u mnogim zemljama, uključujući Indiju, Japan i zemlje Europske unije.

Sastojak koji se često koristio u gaziranim pićima s okusom limuna, kako bi se oštar okus temeljito promiješao kroz piće, bi uskoro mogao biti zabranjen u Sjedinjenim Američkim Država.

Naime, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) je predložila opoziv registracije modificiranog biljnog ulja poznatog kao bromirano biljno ulje (BVO) nakon nedavnih toksikoloških studija, piše Science Alert.

“Predložena mjera je primjer kako agencija prati novoiznesene dokaze i, prema potrebi, provodi znanstvena istraživanja kako bi istražila pitanja vezana uz sigurnost te poduzima regulatorne mjere kada znanost ne podupire daljnju sigurnu uporabu dodataka hrani”, izjavio je James Jones, zamjenik povjerenika FDA za ljudsku hranu.

BVO, ili bromirano biljno ulje, koristi se kao emulgator od 1930-ih kako bi osiguralo da aromata agruma ne ispliva na vrh gaziranih napitaka. Povezivanje dvanaest atoma broma s trigliceridom stvara gusti masni sloj koji se ravnomjerno raspoređuje u vodi kada se miješa s manje gustim masnoćama.

No, BVO nije samo to. Studije na životinjama pokazuju da se tvar može polako nakupljati u našim masnim tkivima. S obzirom na potencijalnu sposobnost broma da sprječava jod u obavljanju svojeg izuzetno važnog zadatka u štitnjači, zdravstvene vlasti diljem svijeta već desetljećima su bile sumnjičave prema zdravstvenim rizicima ovog emulgatora.

Zapravo, BVO je već zabranjen u mnogim zemljama, uključujući Indiju, Japan i zemlje Europske unije, a u državi Kalifornija je zabranjen u listopadu prošle godine zakonom koji će stupiti na snagu 2027. godine.

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji tijekom 1970-ih godina otkrilo je nakupljanje broma u ljudskim tkivima, dok su studije na životinjama povezivale visoke koncentracije BVO s problemima srca i ponašanja.

Iako je trebalo vremena i provođenje niza dodatnih istraživanja, FDA je konačno uvjerena da postoji dovoljno dokaza za potpunu zabranu njegove uporabe.

Većina većih proizvođača gaziranih napitaka srećom su reagirali na vrijeme. PepsiCo i Coca-Cola su postupno uklanjali ovaj sastojak iz svojih proizvoda tijekom posljednjeg desetljeća.

“Kroz godine, mnogi proizvođači napitaka reformulirali su svoje proizvode kako bi zamijenili BVO drugim sastojkom, i danas, malo napitaka u SAD-u sadrži BVO”, kaže Jones.

Ova zabrana mogla bi biti znak budućih promjena, s Jonesom koji je najavio da agencija pregledava propise koji odobravaju uporabu određenih aditiva u hrani, s namjerom automatskog zabranjivanja odobrenja za sve aditive za bojanje hrane koji se pokažu kao karcinogeni za ljude ili životinje.

Konačna odluka o ponovnoj klasifikaciji BVO od strane FDA još uvijek mora proći kroz dugotrajan postupak pregleda koji vjerojatno neće biti završen prije početka 2024. godine.

S obzirom na prikladne alternative BVO koje se već koriste kako bi gazirani napici s okusom agruma diljem svijeta i dalje bili kiselkasto ukusni do posljednje kapi, ovaj sastojak neće nikome nedostajati.

Komentirajte prvi

New Report

Close