Eurostat: U Hrvatskoj 25% tvrtki koristi cloud usluge

Autor: Poslovni dnevnik , 09. kolovoz 2017. u 14:05
Istraživanje se odnosi na 2016. godinu/FOTOLIA

Velike kompanije dvostruko (45%) su otvorenije novim tehnologijama od SME sektora (22%), a kad je riječ o stanovništvu EU-a ‘u oblaku’ je trećina internetskih korisnika.

Hrvatska odskače od prosjeka Europske unije i to u pozitivnom smislu. Analiza Eurostata o korištenju cloud usluga među stanovništvom i kompanijama pokazala je da se od tvrtki koje u našoj zemlji koriste internet, čak 25 posto njih tijekom protekle godine služilo i uslugama clouda.

U istom je vremenu europski prosjek iznosio 22 posto. Skroman je to rast uzme li se u obzir da je 2014. godine bila riječ o 19% tvrtki. Velika je pritom razlika je li riječ o velikim tvrtkama ili onima iz SME sektora, napominju u Eurostatu pojašnjavajući da su veće kompanije dvostruko (45% njih u EU koristi cloud) otvorenije toj novoj tehnologiji, dok je kod malih riječ o 22 posto.  

Gledano po državama, na vrhu ljestvice zemalja u kojima su tvrtke najviše 'u oblaku' su Finska s 57 posto, Švedska s 49% te Danska s 42. Na začelju te ljestvice za proteklu godinu su Bugarska, Rumunjska i Poljska.  Govori li se o razlozima zbog koje se poslovnjaci počinju koristiti cloudom, u Eurostatu navode da su vodeći 'hosting' e-mailova sustava i baza podataka, pohrane dokumenata, korištenje softverskih aplikacija itd.

Mogućnost da 'u oblaku' pohranjuju velike količine dokumenata, fotografija, glazbe… u Europskoj uniji koristi i trećina opnosno 32 posto svih internetskih korisnika. Riječ je o povećanju od pet posto u odnosu na stanje iz 2014. godine. Očekivano, cloud je znatno popularniji kod mlađe populacije, koristi ga 44 posto web korisnika u dobi od 16 do 24 godine. S druge strane, najmanje ga koriste osobe u dobi od 65 do 74 godine, u toj je skupini udjel korisnika usluga clouda svega 19 posto, pokazuje Eurostatovo istraživanje za proteklu godinu. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Danas se gotovo sve pohranjuje u cloud, kad usporedimo web hosting prije 10 godina i sad, možemo primjetiti da je za istu cijenu veličina diska za pohranjivanje porasla x puta.

New Report

Close