EU će natjerati pružatelje cloud usluga da podatke drže u Uniji

Autor: Bernard Ivezić , 07. travanj 2015. u 22:01
Ivan Ostojić

Projekt zamjene ulične rasvjete u koji je ušao Hrvatski telekom donosi novu paradigmu računarstva.

Širenje Hrvatskog telekoma u energetiku tehnološki se zasniva na Ciscovoj novoj tehnologiji pametne rasvjete koja olakšava izgradnju pametnih gradova.

Razgovarali smo s Ivanom Ostojićem, voditeljem strateških partnera u Cisco Hrvatska o tome kako ta kompanija vidi budućnost u tom tržišnom segmentu za koji tvrdi da će objediniti cloud i internet stvari u nadolazeći Fog computing.

Kako Fog computing može pomoći hrvatskom gospodarstvu?
Barcelona i Hamburg su pametni gradovi koji su primjenili taj koncept. U Hrvatskoj će Cisco u suradnji sa partnerima to primjeniti kroz pametnu rasvjetu. Znači s našim rješenjem nemate više samo lampu već ujedno i niz senzora, wifi i potrebnu softversku platformu da tome dodate analitiku, dodatne usluge, sustav naplate, i općenito, dodanu vrijednost. To je smisao Fog computinga da se poveže internet stvari i računarstvo u oblaku te da se korisnike tih tehnologija oslobodi i pruži stabilnost nužna da bi na tome mogli temeljiti poslovanje.

Intercloud je primjer toga. Gdje su prilike za Ciscove partnere?
Više od 60 partnera u svijetu, uključujući Telstru, Telefonicu, DT i Telecom Italiu već su prihvatili tu tehnologiju, jer omogućava jednostavno prebacivanje s clouda jednog proizvođača na cloud drugog proizvođača. Na ovaj način korisnicima omogućavamo da budu fleksibilni i da lako mijenjaju odluke kojeg cloud providera koristiti za pojedinu uslugu. Cisco je slično napravio početkom 90-tih kad smo spojili niz Etherneta i postavili temelj za Internet.

Ali veliki cloud provideri neće biti sretni s tim…
Možda, ali Cisco ima veliku mrežu partnera i to gradimo kroz partnerski ekosustav. K tome, nije sve na cloud providerima. Takav trend nameće i EU. Uskoro će se tražiti da se podaci drže unutar Unije, odnosno neće se dopustiti da određene podatke banka iz Hrvatske drži u SAD-u nego će ih morati držati u Hrvatskoj. Uz to, tako se podiže i kvaliteta usluge prema korisniku, jer infrastrukturom može upravljati po modelu drag-and-dropa, praktički kao u računalnoj igri.

Komentirajte prvi

New Report

Close