EK zbog monopola kaznio Microsoft sa 561 milijun eura

Autor: Bernard Ivezić , 06. ožujak 2013. u 22:00
Steve Ballmer, čelnik Microsofta/EPA

Tvrtka je nastavila favorizirati svoj internetski preglednik Internet Explorer.

Europska komisija kaznila je Microsoft sa 561 milijun eura zbog monopolističkog ponašanja i favoriziranja svog internetskog preglednika Internet Explorera. EK je objavila da je Microsoft smišljeno korisnicima Windows 7 operacijskog sustava prilikom nadogradnje sa Service Packom 1 od svibnja 2011. do srpnja 2012. godine uskratio mogućnost da na jednostavan način izaberu koji će internetski preglednik koristiti kao glavni na svom računalu.

Ispričali se korisnicima

Microsoft je priznao da tijekom tog razdoblja nije izbacio sporni izbornik internetskog preglednika, a EK procjenjuje da je tako oštećeno 15 milijuna korisnika u Uniji.

Joaquin Almunia, potpredsjednik Komisije, istaknuo je da je Microsoft time prekršio svoje obveze koje mu je europski regulator nametnuo do 2014. godine. "Prije četiri godine zaključili smo istragu zbog sumnje u zlouporabu dominantne pozicije Microsofta. Kompanija je bila tijesno povezala Windowse i Internet Explorer. Europska komisija tada je donijela ovezujuće odluke za Microsoft i te su odluke važan način provedbe EU regulative u praksi, a neispunjavanje tih odredbi predstavlja tešku povredu i to se mora oštro kazniti", ističe Almunia u priopćenju koje je objavila EK.

Dodaje se da je ovo prvi slučaj da je Komisija kaznila neku kompaniju zbog oglušivanja na njene odluke. Najviši iznos kazne u ovom slučaju mogao je biti 10 posto ukupnog prometa što ga je Microsoft ostvario u EU u tijeku prošle godine. Microsoft je pak u službenom priopćenju priznao da ga je Komisija ulovila u propustu. "Propustili smo izvršiti našu obvezu. Zbog tehničke greške nismo isporučivali takozvani BCS softver koji je isporučivan na osobna računala sa Service Packom 1 za Windows 7 operacijski sustav", napisao je Microsoft te se ispričao korisnicima.

Najveći europski konkurent Internet Exploreru je internetski preglednik Opera norveške kompanije Opera Software. Preostali konkurenti, od kojih je Googleov Chrome u međuvremenu postao popularniji od Internet Explorera, dolaze iz SAD-a. To su uz Chrome još Firefox i Safari. Američki mediji ističu da je riječ o kazni bez presedana, koja je izrečena za vrlo rijedak prekršaj.

Zatajili porez

Ovu kaznu usko povezuju s poreznim problemom koji američka softverska kompanija ima u Danskoj. Naime, danska porezna uprava Microsoft tereti za neplaćanje poreza i kamata u iznosu od gotovo milijardu dolara. Danske vlasti tvrde da je Microsoft 2003. godine, kako bi platio manje poreza, umanjio vrijednost intelektualnog vlasništva koje je stekao kupnjom danske softverske tvrtke Navision, danas glavnog Microsoftovog ERP i CRM proizvoda, za 1,3 milijardi dolara.

Microsoft se brani da je vrijednost intelektualnog kapitala u Navisionu značajnije narasla tek nekoliko godina poslije akvizicije, i to nakon što je u Microsoftu ispočetka napisana većina programskog koda iz Navisiona.

Komentirajte prvi

New Report

Close