Do kraja godine prva karta kriminala u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 02. rujan 2015. u 10:00
Karta kriminala u Velikoj Britaniji natukla je u prvih nekoliko mjeseci 430 milijuna posjeta

Udruga HrOpen na projektu surađuje s globalnom inicijativom HollaBack, a karta će biti javna i besplatna.

Karta kriminala u Brisbaneu u Australiji pomogla je tamošnjim trgovačkim centrima, koji godišnje zbog krađa gube do sedam milijardi australskih dolara, da otkriju da su oni zapravo glavne mete tamošnjih lopova.

U Chicagu je karta kriminala razotkrila da se siromašnije građane daleko oštrije kažnjava za ista kaznena i krivična djela dok ta savezna američka država privatnim zatvorima plaća vrtoglavih 1,4 milijarde dolara za usluge. U Velikoj Britaniji je stranica njihovog Ministarstva unutarnjih poslova Police.uk postala jedna od najposjećenijih državnih web stranica nakon što su objavili kartu kriminala za London i veći dio Engleske i Walesa. U nekoliko mjeseci natukla je 430 milijuna posjeta.

Karta je pomogla i policiji da brže otkriva okorjele kriminalce koji ponavljaju svoja djela, a pozitivno je utjecala i na cijene nekretnina i osiguranja u 'sigurnijim' dijelovima Velike Britanije. Sličnih primjera mnogo je i u SAD-u pa ne čudi da iza jednog od najvećih pružatelja usluga kartografskog prikaza kriminala CrimeReports.com-a stoji američka Motorola. Hrvatska će prvu kartu kriminala dobiti do kraja godine. Miroslav Schlossberg, voditelj tog projekta iz ekspertne skupine Code for Croatia pri udruzi HrOpen kaže da zajedno s hrvatskim ogrankom inicijative HollaBack rade na prvoj karti kriminala u Hrvatskoj. "Znamo da postoji živ gospodarski interes za ovakvim projektom, ali naš cilj je prvenstveno bio da građanima približimo rad policije i ukažemo im na stvarnu razinu sigurnosti", kaže Schlossberg.

Dodaje da će stoga karta biti javno dostupna na na njihovim web stranicama i besplatna za korištenje. Navodi da su do sada dobili četvrtinu potrebnih podataka, za koje ističe, policija ih po zakonu mora učiniti javnima. "Nije lako probijati led i zato postoje određene prepreke u prikupljanju podataka, ali ovo je proces i zato je važno da do kraja godine objavimo barem ono što imamo", pojašnjava Schlossberg. Navodi da su se nadali podacima u realnom vremenu za svaku ulicu. Stvarnost je da mogu dobiti tek podatke po policijskim upravama na mjesečnoj razini. "I to će građanima dati uvid o broju razriješenih krađa, provala, ubojstava, silovanja itd.", zaključuje.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Odličan odabir slike za članak. City of London je središte sveg kriminala u RH jer su tamo registrirane sve firme, sve fantomske “državne” službe a svi suci i odvjetnici polažu zakletvu instituciji koja se nalazi u City of London.

zgrade ministarstava i Banski dvori bit će sigurno obilježeni jarko crvenom

A kad će karta pravih kriminalaca koji su upropastili državu, tvornice, ljude… ?

New Report

Close