Digitalna Hrvatska pozdravlja osnivanje Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu

Autor: Objava za medije , 12. siječanj 2018. u 12:15
FOTO: PRESS

Izvršni direktor Udruge Digitalna Hrvatska, Đuro Lubura podržao je odluku Vlade o osnivanju Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu. Vidi je kao važan iskorak u stvaranju pogodnog okruženja za razvoj potencijala koji donosi razvoj novih tehnologija.

Novoosnovano Vijeće će pratiti i koordinirati razvoj državne informacijske infrastrukture. Između ostalog, davat će i preporuke te mišljenja Vladi Republike Hrvatske o usvajanju strateških, planskih, provedbenih i drugih akata iz područja državne informacijske infrastrukture i digitalnog društva.

Govoreći o ovom važnom iskoraku Vlade, izvršni direktor Digitalne Hrvatske Đuro Lubura istaknuo je kako Udruga podržava svaki potez Vlade Republike Hrvatske koji će doprinijeti bržoj izgradnji elektroničke komunikacijske infrastrukture. „Gradnja komunikacijske infrastrukture koja će biti dostupna svim operatorima pod jednakim uvjetima preduvjet je razvoju konkurentnosti i tržišnog natjecanja, što uvijek dovodi do većih investicija, kvalitetnije usluge i nižih cijena za korisnike.“, rekao je Lubura.

Lubura se osvrnuo i na najvažniji ovogodišnji zadatak koji se nalazi pred novoosnovanim Vijećem, provođenje Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža novih generacija.  „Nadamo se kako će osnovano Vijeće pomoći da država što prije donese potrebne odluke i započne projekt izgradnje svjetlovodne komunikacijske infrastrukture do ruralnih naselja za što nam je Europska unija odobrila više stotina milijuna kuna bespovratnih sredstava. Nužno je snažno ubrzati aktivnosti kako se ne bi dogodilo da nam odobrena europska bespovratna sredstva propadnu, građani i gospodarstvo ostanu zakinuti za mogućnost korištenja modernih usluga u nepokretnim komunikacijama, a ruralna područja propuste mogućnost napretka.“, rekao je Lubura.

Udruga Digitalna Hrvatska osnovana je radi promicanja novih tehnologija i poslovnih modela nastalih njihovom uporabom, a osnivači su DOK-ING, M+ Grupa, Tele2 i Uber, kojima su se  pridružile i tvrtke Bellabeat, Hangar18 i STEMI. Ključni smjerovi djelovanja Udruge su promicanje novih tehnologija i poslovnih modela, poticanje razvoja infrastrukture – primarno infrastrukture za e-mobilnost i telekomunikacijske infrastrukture. Uz to, Udruga teži promicanju tržišnog natjecanja kao ključnog faktora razvoja. Naglašava i poticanje poboljšanja investicijske i općenito poduzetničke klime te poticanje prilagodbe obrazovnog sustava potrebama gospodarstva i zahtjevima budućnosti.

Više o Udruzi i njenim ciljevima možete pronaći na web stranicama www.dig.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close