Digitalizacijom i ‘smart industry’ rješenjima do veće energetske učinkovitosti

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2023. u 06:25
Ščrbak: Digitalizacija se nameće kao jedini mogući način za učinkovito i efikasno upravljanje električnom energijom

Tomislav Ščrbak, direktor prodaje za industriju i komercijalno zgradarstvo za Hrvatsku i Sloveniju u Schneider Electricu.

Industrije moraju proći digitalnu transformaciju kojom će pratiti potrošnju energije i na osnovu toga upravljati svojim postrojenjima kako bi ostvarili maksimalnu učinkovitost. Osim toga, nužno je da fokus prebace na električnu energiju iz obnovljivih izvora kao što su solarne elektrane. Kako bi to ostvarile, industrijama su dostupna pametna rješenja za upravljanje i nadzor električnom energijom, kao što su primjerice Power Monitoring Expert (PME) i MicroGrid rješenja. Iako se mnogima taj korak čini težak, uz ovakva, „smart industry“ rješenja, indutrije mogu ostvariti brži povrat investicije, postići strateške ciljeve i ostvariti ciljeve održivosti. Više o tome ispričao je Tomislav Ščrbak, direktor prodaje za industriju i komercijalno zgradarstvo za Hrvatsku i Sloveniju u Schneider Electricu.

Digitalizacija poslovanja je nešto čemu većina kompanija teži, no od kuda trebaju početi kako bi ju postigli?

Schneider pruža pametna rješenja za industrije

Energetski nadzor započinje energetskim mjerenjem. To znači da je prije svega potrebno detektirati dio postrojenja ili procese u kojima su najveći potrošači električne energije ili energenata kao što para, voda ili plin. Zajedno s klijentom otkrivamo njihove specifične potrebe te ciljeve koji se žele postići. Nakon toga, prikupljamo podatke s terena te na temelju njihove analize izrađujemo tehničko rješenje. Uz to, klijent zaprimi i izvještaj o mogućim uštedama te, ako zadovoljava njegove ciljeve i želje, pristupamo implementaciji rješenja. Također, bitno je da tvrtke uspostave i funkcionalni tim internih stručnjaka za provedbu digitalizacije kako bi podržali integraciju novih tehnologija. Implementaciju pilot projekta ili rješenja na digitalnoj platformi korištenjem novog suvremenog softvera trebalo bi realizirati u roku od godinu dana, nakon čega se provode dodatna mjerenja sa senzorima na odabranim dijelovima mreže i uspoređuju operativni troškovi između pilot faze i dotadašnjih procesa.

Koja rješenja primjenjujete za digitalnu transformaciju ovih kompanija i što im omogućuju?

Primjerice, u industrijama koje imaju veće sustave najčešće integriramo sustav za nadzor, mjerenje i potrošnju električne energije Power Monitor Expert, dok u manjim sustavima koristimo cloud rješenje EcoStruxure Energy HUB. Ova rješenja omogućuju učinkovitije korištenje resursa i bolje upravljanje sustavima uz 24-satno praćenje stvarnog stanja. Osim što je pojednostavljeno praćenje i otklanjanje kvarova u sustavu i opremi, smanjuju se troškovi održavanja, detektiraju se odstupanja u sustavu te se dobivaju pouzdani i trenutni podaci važni za upravljanje i daljnju analizu.

Osim industrijskih postrojenja, digitalizacija je prijeko potrebna i u segmentu zgradarstva. Kako biste to pojasnili?

Zgrade prosječno gube oko 30 % energije, odgovorne su za oko 40 % globalnih emisija ugljičnog dioksida, a ljudi u njima provode gotovo 90 % svog vremena. Sve to ukazuje da zgradarstvo na svijetu, pa i u Hrvatskoj, bilo da je riječ o domovima, komercijalnim zgradama ili industrijskim postrojenjima, mora početi svoju transformaciju i automatizaciju kako bi smanjili energetske gubitke, odgovorili na klimatske promjene, ali i unaprijedili kvalitetu života svojih stanara i korisnika. U zgradama 40 % potrošnje energije dolazi iz tzv. HVAC sustava, odnosno sustava grijanja, ventilacije, klimatizacije i rasvjete. Adekvatno upravljanje ovim sustavima u zgradama osim što doprinosi postizanju strateških ciljeva i ciljeva održivosti, također stvara ugodnije okruženje za ljude koji u njima borave.

Možete li navesti primjere implementiranih projekata te čime je to rezultiralo?

Primjer iznimno uspješne suradnje u komercijalnom zgradarstvu je Decathlon koji od ove godine koristi naša digitalna rješenja za praćenje potrošnje električne energije na razini svake poslovnice diljem Hrvatske i Slovenije. Time su Decathlonu omogućene uštede, veća održivost poslovanja, smanjenje emisija ugljika te povrat ulaganja u periodu prosječno do osam godina. Digitalizacija se nameće kao jedini mogući način za učinkovito i efikasno upravljanje svim priljevima električne energije u mrežu. Moramo imati mogućnost upravljanja, predviđanja i praćenja u stvarnom vremenu. To su obvezne pretpostavke ako želimo uspješnu energetsku transformaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close