Smart Industry
Potpora stručnjaka

Digitalizacija proizvodnje je imperativ, ali treba znati koje ulaganje će donijeti najbolje rezultate

Proizvođači očekuju da će im ulaganja u digitalnu proizvodnju u pet godina povećati učinkovitost 12 posto.
PD VL native tim
15. rujan 2021. u 22:00
Jernej Polič; kvaliteta postaje imperativ za one koji rade u proizvodnji/PD

Promjene u poslovanju sa sobom nose i svojevrstan rizik koji možemo nazvati i strah od nepoznatog. Međutim, pronalaženje novih načina za učinkovitije obavljanje posla uobičajeno je u svijetu proizvodnje.

Operativno poboljšanje nije novost i zapravo postoji već duže vrijeme, ali tek u posljednjem desetljeću tvrtke primjenom  tehnološke naravi zapravo mogu i poboljšati svoje operacije. S ciljem poboljšanja operacija sve prisutniji je pojam digitalne proizvodnje i digitalnih tvornica koje se često povezuju i s epitetom “pametan” koji opisuje ukrštavanje s tehnologijom.

Ključ je u povezivosti

Digitalna proizvodnja je, jednostavno rečeno, potpuno integrirani pristup koji proizvođači mogu iskoristiti za planiranje, zakazivanje, upravljanje kvalitetom, kontrolu troškova, kretanje materijala i aktivnosti na prodajnim mjestima. To znači da se proizvođači mogu obratiti digitalnim tehnologijama kako bi svoj prodajni prostor učinili učinkovitijim. Digitalna proizvodnja pruža poboljšane komunikacije, analize i podatke u stvarnom vremenu kako bi se ispunili ciljevi izvedbe.

Prema Godišnjem izvješću o proizvodnji tvrtke PwC, proizvođači koji ne digitaliziraju proizvodnju mogli bi vidjeti pad dobiti od čak 5,1 posto u usporedbi sa sličnim organizacijama u svom sektoru. Čak 98 posto sudionika istraživanja navelo je učinkovitost kao glavni razlog ulaganja u digitalnu proizvodnju, s očekivanjem da će se u sljedećih pet godina povećati učinkovitost 12 posto.

U tom slučaju, pitanje nije trebaju li proizvođači usvojiti digitalne proizvodne tehnologije, već koliko brzo.

“Dodavanje digitalnog blizanca u tvornicu je poput dodavanja šahovskog računala u fizičku igru: dodaje snagu simulacije. Baš kao što vam nije dopušteno “pokušaj i pogreška” u šahu, dodirujući više od jednog drvenog komada, ne možete kontinuirano ometati tvornički proces isprobavajući scenarije “što ako”. No, digitalni blizanac to može učiniti slobodno i, računajući kroz milijune staza, pronaći bolje zakazivanje za vašu tvornicu”, rekao je voditelj razvoja proizvoda tvrtke BeeIN Frank Amand.

Polič

Umjetna inteligencija i digitalni blizanci upozoravaju na odstupanja od optimalnih procesa.

Ono što se nalazi oko digitalnih proizvodnih tehnologija jest bolja povezivost. Zahvaljujući dobroj povezivosti cijeli lanac opskrbe postaje digitaliziran, eliminirajući varijacije u stvaranju proizvoda. Svaki proizvod proizvodi se po istim standardima kvalitete.

Kvaliteta postaje imperativ i za one koji rade u proizvodnji, a dobra povezanost znači i da implementirani alati i platforme omogućuju radnoj snazi ​​korištenje novih tehnologija čijim korištenjem radna snaga povećava svoju učinkovitost.

Ljudi će koristiti tehnologije na najbolji mogući način i bit će spona do uspjeha. S druge strane, tvornička digitalizacija rasteretit će ih mnogih aktivnosti kroz otkrivanje i sprječavanje problema s kvalitetom, tako što tehnologija brže pronalazi i rješava probleme s opremom. Upiranje prstom u čovjeka kao glavnog krivca tako bi moglo postati prošlost.

Benefiti su jasni, ali treba razumjeti i oprez koji donositelji odluka i operativni menadžeri imaju prilikom donošenja odluka o tome na koje se tehnološko ulaganje odlučiti. Stoga je bitno razmisliti i o angažiranju stručnjaka koji će vam pomoći kod donošenja najbolje odluke.

Stručnjaci će vam pomoći da razmišljate od trenutka gdje ste sada prema poboljšanju produktivnosti, detektirajući tako sve korake u poslovanju i proizvodnji kojima digitalna tehnologija može pomoći da budu efikasniji i usmjereniji cilju.

Uvijek korak ispred

Ono što stručnjaci znaju su razlozi zbog kojih na tehnološka ulaganja trebate potvrdno kimnuti glavom, a oni poznaju i načine kako do njih doći.

Stručnjaci iz BeeIN-a navode da ćete veće prihode ostvariti kroz bolje planiranje korisničke službe koja može doprinijeti kraćim rokovima isporuke i povećanoj fleksibilnosti. S druge strane, niže troškove ćete, prema tumačenjima BeeIN-ovaca postići kroz bolje planiranje, povećanje operativne učinkovitosti i menadžment trošenja energije. Međutim, da bi sve teklo glatko, reći će vam da je bitno promatrati i moment rizika smetnje u proizvodnji. Taj problem riješiv je kroz robusne ugovore, ali i sposobnost izvođenja prediktivnog održavanja.

Nimalo manje bitno je što tehnologija otključava pristup umjetnoj inteligenciji i naprednim analitikama koje će vam omogućiti da ste s proizvodnjom uvijek jedan korak naprijed.  Više od 50 posto tvrtki koristi pametne algoritme za donošenje boljih operativnih odluka, a čini se da će upravo takav pristup postati i imperativ konkurentnosti.

“Nastavljamo razvijati pametnu tvornicu kao ključ upotrebe 5G. Najsuvremenija povezivost je kamen temeljac za uspostavu ovoga, a povezuje analogni svijet s digitalnom obradom

Umjetna inteligencija i digitalni blizanci upozoravaju naše osoblje na odstupanja od optimalnih procesa i tijekova rada, daleko ispred vremena.

Stoga 5G povećava sigurnost našeg osoblja, kao što poboljšava i naš rezultat. Uvjereni smo u bitno, građevni blokovi ovog rješenja mogu se ponovno koristiti čak iu drugim industrijama i pružiti sličnu vrijednost različitim vrstama operacija”, kaže Jernej Polič.

* Sadržaj omogućio BeeIN

New Report

Close